latinica  ћирилица
06/01/2019 |  16:01 ⇒ 16:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Пуповац: Морамо се извући из живог блата

Морамо се извући из живог блата српско-хрватских историјских тема, изјавио је предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац на пријему СНВ-а поводом православног Божића.

- За добро православних, католичких и свих вјерника с којима живимо у нашој земљи. Мир Божји, Христос се роди! - поручио је Пуповац на пријему и додао да је прошла година била "година буке у комуникацијским каналима с нама сусједним земљама - преноси Хина.

Како је истакао, неопходно је учинити више, не само на остваривању права Срба у Хрватској, него и на унапређењу међуетничких односа и људске толеранције у Хрватској.

- Неопходно је и да учинимо све што је у нашој моћи да односе између Хрватске и Србије, али и БиХ и других наших сусједа изведемо из раздобља лоших одлука, јер оне, то се јасно види, никоме не користе, а свима штете. Томе ћемо бити посвећени у овој години. И ми заступници и српске институције у Хрватској. Вјерујемо да ћемо у нашој Влади и владама сусједних земаља наићи не само на отворене суговорнике, него и на озбиљне и предане партнере - рекао је Пуповац.

Истакао је да се још мање смије потцјењивати питање угрожености будућности сваког од нас, свакога од наших народа, "уколико кретање у живом блату наше прошлости наставимо тумачити као напредак".

- Преиспитивати прошлост - да, али обнављати историјско зло или га славити - "не" - рекао је Пуповац.

Пријему присуствовали Пленковић, Бандић, Радин и други званичници

Хрватски премијер Андреј Пленковић поручио је на божићном пријему СНВ у Загребу да је Рођење Христово прилика за оснаживање вјере у мир, као и да ће требати још пуно времена да "зацијеле ране" у односима између Хрватске и Србије.

- Вјера у боље сутра уједињује наше грађане, без обзира на њихову етничку и вјерску припадност, а божићно вријеме додатна је прилика за јачање сарадње и уважавања - рекао је Пленковић на пријему, којем су присуствовали и бројни министри, загребачки градоначелник Милан Бандић и друге истакнуте личности из политичког и друштвеног живота.

Он је додао да му је драго што већ трећу годину заредом његова влада ужива подршку представника свих националних мањина, које треба да буду дио парламентарне већине, јер тако постају истински актери на политичкој и друштвеној сцени.

- Само тако могу помоћи Влади и парламентарној већини да још боље уређује законска, материјална, финансијска и институционална питања која се односе на њихова мањина - поручио је премијер.

Пленковић сматра да ће требати још пуно времена да зацијеле ране у односима између Хрватске и Србије.

- Питање несталих особа је посебно болно и оптерећује наше односе. Ту је и питање истине, јер без истине нема помирења, нема суочавања са прошлошћу, као ни изградње заједничке будућности - рекао је Пленковић.

Загребачки градоначелник Милан Бандић је у обраћању присутнима рекао да никада неће користи ријеч "мањина", јер "отвара предзнак инфериорности".

- Ја ћу увијек умјесто "мањине" говорити "националне заједнице", па макар био шибан, а на то сам навикао - рекао је Бандић.

Он је нагласио да "различити календари никада не могу толико раздвојити народе, колико их Исус и Божић могу спојити", пренијели су хрватски медији.

- Овај скуп видим као изванредну прилику да, упркос тешким ранама и теретима прошлости, прихватимо Христов позив и окренемо се праштању, те храбро и оптимистично гледамо у будућност. Са тим мислима и у том духу свима вама и вашим породицама желим сретан Божић - рекао је Бандић.

Потпредсједник хрватског Сабора Фурио Радин изјавио је на пријему да разлике треба уважавати, а по могућности и вољети, јер, како је рекао, ако тако размишљамо бићемо на добром путу.

Позвао је и вјернике и оне који то нису да се окрену будућности и граде заједнички живот у миру и уважавању свих различитости.

Истовремено, Радин је у име предсједника Сабора Гордана Јандроковића и свих посланика честитао Божић православним вјерницима, истичући да божићне честитке српског народа указују "на важност љубави, мира и наде, као и заједништва".

- Слоган је да смо сви исти алат идеологије, који различитима оставља да буду на маргинама, дискриминисани. Полазимо од једноставне чињенице да смо сви различити, да расне, националне, родне или полне, вејрске или старосне и друге разлике треба уважавати, а по могућности и вољети. Ако тако размишљамо бићемо на добром путу - рекао је Радин.