latinica  ћирилица
06/01/2019 |  16:40 ⇒ 16:42 | Аутор: Б92

Стиже филм "Брегзит: безобзиран рат"(ВИДЕО)

Телевизијски филм са Бенедиктом Камбербачом у улози мозга кампање за излазак Велике Британије из Европске уније долази на британске мале екране, неколико дана прије кључног гласања о Брегзиту у британском парламенту.
Филм "Брегзит:безобзиран рат", главна улога Бенедикт Кембербарч - Фото: Getty Images
Филм "Брегзит:безобзиран рат", главна улога Бенедикт КембербарчФото: Getty Images

"Брегзит: безобзиран рат" који ће бити приказан у понедјељак на Каналу 4, доводи на мале екране кључне особе и стратегије из кампање уочи референдума 2016, уз слоган: "Сви знају ко је побиједио. Али ријетки знају како".

Креатори филма нису могли да изаберу бољи тренутак за приказивање те двосатне политичке драме, пишу медији.

Споразум који је постигла британска премијерка Тереза Меј са ЕУ доћи ће на гласање у британски парламент половином јануара, што значи да се ради о идеалном тренутку да се исприча како је све почело, кажу они.

- Вјерујем да умјетност, позориште и прича, имају уз забавну улогу и ону грађанску - рекао је сценариста Џејмс Грејем.

- То нам може помоћи да разумијемо шта се догађа у овом тренутку на један другачији начин него што то чине новинарство и друштвене мреже - самтра он.

Бенедикт Камбербач, познат по интерпретацији Шерлока Холмса у серији ББЦ-а, тумачи лик Доминика Камингса, директора "Воте Леаве", групе која је водила званичну кампању за излазак из Уније.

Камингс је пристао да се састане са Камбербачом и они су имали дуги разговор, казао је Грејем.

Мало познат широј јавности, Доминик Камингс имао је кључну улогу у кампањи, поготово у томе што је инсистирао да се води на друштвеним мрежама, а не као традиционална предизборна кампања.

Грејем је рекао да је изабрао да акцентује стратегије референдума и људе за које се никад није чуло, јер сматра да су они били одлучујући.

Тактике присталица Брегзита минуциозно су анализиране у филму, посебно заваравајући слогани и циљане политичке рекламе. Ипак, Грејем је рекао да није желио да доноси пресуду о стратегијама присталица Брегзита.

Међу особама осликаним у филму су и Борис Џонсон и Најџел Фараџ, два кључна борца за Брегзит, као и пословни човјек Ејрон Банк, који је обилно финансирао овај процес.