latinica  ћирилица
07/01/2019 |  14:17 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Традиционално ломљење божићне чеснице у бањалучком насељу Старчевица

У Цркви Свете Петке у бањалучком насељу Старчевица данас је одржано традиционално ломљење божићне чеснице за дјецу, а златник са ликом Свете Петке добио је једнаестогодишњи Никша Тадић.

"Очекујем да ми овај златник донесе срећу", рекао је Никша, који је ученик шестог разреда Основне школе "Бранко Радичевић".

У овом божићном обичају, у организацији Одбора из Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији, учествовао је велики број дјеце школског и предшколског узраста.

Предсједник Одбора Милорад Арлов рекао је новинарима да је ово једанаесто ломљење чеснице у бањалучком насељу Старчевица, а треће у новом храму.

Он је нагласио да је данашње ломљење чеснице посвећено сународницима на Косову и Метохији, којима је пожелио да мирно проведу божићне празнике.

"Божић је празник даривања. Држимо традицију да обрадујемо наше најмлађе и дочарамо им радост Божића", истакао је Арлов, који је традиционалним поздравом "Мир Божји - Христос се роди!" честитао Божић свим вјерницима, дјеци и хуманим људима.

Он је позвао све људе добре воље да до 31. јануара позову хуманитарни број 1412 за помоћ у лијечењу 126 тешко болесне дјеце и младих са тешкоћама у развоју на Косову и Метохији и изградњу дневног центра у Косовској Митровици.

Арлов је поклонио Цркви Свете Петке икону Богородице са позлаћеним детаљима, коју је као знак захвалности добио од српске општине Зубин Поток.