latinica  ћирилица
08/01/2019 |  12:49 ⇒ 16:54 | Аутор: СРНА

Додик: Српска - синоним за државност и слободу

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска увијек била синоним за државност и слободу и примјер исконске тежње народа слободне цивилизације који су жељели да имају своју државу.

"Република Српска је, као израз љубави овог народа, доказала да је у готово немогућим условима опстала и јачала у увјерењу да треба да преживи све изазове", рекао је Додик новинарима након полагања вијенаца на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на бањалучком гробљу "Свети Пантелија" поводом обиљежавања 9. јануара - Дана Републике.

Према његовим ријечима, Српска је, без обзира на ратне турбуленције, озбиљне притиске међународне заједнице, остала чврста, супротстављајући се глобалном процесу укидања држава и нација који се показао као бесмислен.

"Тај процес је поново кренуо у Европи. Илузија мултиетничких друштава била је погубна за свако друштво које је имало карактер мултиетничности, тако и овдје. Не треба имати никакве илузије. Једина наша земља овдје је Република Српска", поручио је Додик.

Подсјетивши да су намјере високог представника од почетка биле усмјерене ка девастирању и отимању права Републици Српској, Додик је нагласио да Српска неће дати ниједно своје право и вратиће свако загарантовано Уставом и међународним споразумом, не само због погинулих бораца, већ и због живог народа.

"Данас више него икада морамо бити свјесни да наша права морају бити враћена. Устав БиХ јасно говори да БиХ има само надлежности које су јој изричито дате, док је све друго упитно, па тако и наметнута рјешења високих представника. То ће српски представници у заједничким институцијама БиХ имати на уму и вратити. Мене интересује само јачање Републике Српске", истакао је Додик.

Одговарајући на питање новинара да ли су престала оспоравања 9. јануара као Дана Републике, Додик је рекао да у другом дијелу БиХ од почетка оспоравају постојање Републике Српске.

"Неке реалности морамо прихватити. Као што ми овдје трпимо постојање у БиХ, тако ће и они морати да се навикну на нас. БиХ није најсрећније мјесто за нас, али смо свјесни међународног споразума, обавеза које имамо, Дејтонског споразума и Устава", навео је Додик.

Он је рекао да српски народ не жели ништа друго у БиХ него да Републици Српској буде враћена уставна позиција, а онда ни БиХ неће бити спорна.

"Спорна је свака друга БиХ. Спорна је ова БиХ коју је наметнуо високи представник својим интервенцијама у политички и уставни систем. Не може се оправдати наметнута одлука високог представника, нити одлука парламента БиХ ако није имала уставну процедуру. Ниједна одлука осим војске није имала уставну процедуру, све остало је било отето и наметнуто. Ово је био експеримент који, нажалост, никоме не годи", напоменуо је Додик.

Према његовим ријечима, БиХ је све ово вријеме показала да је неуспјешно друштво и да веома тешко може да опстане без међународног интервенционизма, али треба очекивати да ће тај интервенционизам престати.

Он је, позивајући се на Устав БиХ, подсјетио да оружане снаге или агенције једног ентитета не могу прећи у други ентитет без сагласности тог ентитета.

"Република Српска има легитимно право на надлежности загарантоване Уставом БиХ и ми ћемо направити цијели један процес како то остварити. Република Српска не жели ништа осим мира", поручио је Додик.