latinica  ћирилица
08/01/2019 |  15:20 | Аутор: СРНА

Штрбац: Хрвати имају "зацементирано неколико својих истина"

Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац осудио је објављивање фотографије усташе са одрубљеном главом Србина на "Фејсбук" профилу сина посланика владајуће Хрватске демократске заједнице.
Саво Штрбац - Фото: РТРС
Саво ШтрбацФото: РТРС

"То је најружнија слика коју сам видио ових дана", рекао је Штрбац.

Штрбац је за ТВ "Пинк" рекао да Хрвати имају "зацементирано неколико својих истина" и да је "на тапету" свако ко се томе супротстави, наглашавајући да се због тога труди да чињеницама докаже да њихова истина није јединствена.

Он је навео да од 2002. године Хрватски статистички завод објављује податке о кретању становништва према свим земљама у свијету, па и са Србијом и да ти подаци показују да и данас више Срба одлази из Хрватске него што се враћа.

"Било је година када је на једног повратника из Хрватске одлазило око пет и по људи. Нико не бјежи од добра. Имамо тихи егзодус и послије `Олује`", истакао је Штрбац.

Према његовим ријечима, тај тихи, свакодневни егзодус Срба из Хрватске нико не види.

Он је додао да службени подаци показују да се од 2002. године око 19.000 Срба из Србије вратило у Хрватску, док је у супротном правцу отишло њих око 45.000.

"Према посљедњем попису из 2011. године, у Хрватској је било 4,36 одсто Срба, од оних из 1991. године, када их је било 12,2. Сада смо већ близу жељене пројекције Фрање Туђмана, који је изјављивао да је циљ да се број Срба смањи на испод три одсто", рекао је Штрбац.

Слику усташе са одрубљеном главом Србина изнад које је написао "Свим `пријатељима` србићима сретан божић" објавио је на свом профилу на "Фејсбуку" Иван Ђакић, син посланика ХДЗ-а у Хрватском сабору Јосипа Ђакића.

Портал "Индекс" навео је да према ономе што се може пронаћи на интернету слика приказује једног од кољача из Јасеновца, усташког концентрационог логора у Другом свјетском рату.

"Индекс" је контактирао Ивана Ђакића, који је признао да је објавио фотографију и, како преноси загребачки портал, извинио се свима које је увриједио.

"Подијелио сам фотографију од колеге и избрисао је за минут. То није моје мишљење и овим путем се извињавам свима које сам увриједио, те им честитам Божић", рекао је Ђакић.

Према писању "Индекса", на скриншоту објаве се јасно види да Иван Ђакић није обрисао слику за минут и да је није подијелио, већ да ју је сам објавио.

ХДЗ је осудио објављивање фотографије усташе са одрубљеном главом Србина и објавио покретање дисциплинског поступка против сина посланика те странке.