latinica  ћирилица
08/01/2019 |  16:29 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Други дан Божића - Наша екипа са Србима у Тузли

Православни вјерници данас прослављају други дан Божића.

Традиционално и на овај дан епископ зворничко тузлански служи архијерејску литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Тузли, некадашњем сједишту епархије.

Тако је било и данас. Након службе, владика Фотије подсјетио је вјернике на значај очувања традиције и вриједност Божића. Некада је у Тузли живјело више од 30 хиљада Срба, а данас само 425 српских породица.

Православним вјерницима у Тузли радост Божића није помутила беспарица, тежак живот и свакодневна борба за голи опстанак. Окупљају се око Саборног храма и чувају традицију.

- Попут мајке која своје чедо пригрли тако нам дође радост Божића, Васкрса. Имамо цркву да се окупимо, да се састанемо, да будемо сви скупа и заједно, рекла је Мира Павић Косановић.

За Николу Гаврића, свештеника из Београда, ово је посебан дан. Први пут је на литургији у родном граду који је напустио 90-их.

- Рођен сам овдје, овдје сам ишао у основну школу, крштен сам у овој цркви, а и отац ми је овдје био свештеник, истакао је Никола Гаврић, свештеник.

Прије пет година, на подручју Тузле, Живиница и Бановића живјело је око 3.000 Срба. Данас, 425 породица углавном треће доби. 

- Сада је остао мали број вјерника које обилазимо током празника. Освећење богојављенске водице и они долазе на богослужења и упражњавају своје вјерске потребе, рекао је Милош Тришић, свештеник , старјешина Саборног храма Успенија Пресвете Богородице.

Једино мјесто окупљања Срба је црква. Владика Фотије пожелио им је благословену годину.

- Желимо овдје да градимо мостове, говоримо о љубави , о миру Божића о благослову , суживоту , разумијевању, о оним категоријама живота које иду на добро, нагласио је Фотије, епископ зворничко тузлански.

Поводом божићних празника, владика Фотије примио је представнике града Тузла, премијера Тузланског кантона и привреднике.