X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
08/01/2019 |  18:19 ⇒ 20:10 | Извор: РТРС

Отворена изложба "Фреске Косова и Метохије"

У Галерији АНУРС-а поводом обиљежавања Дана Републике и 800 година аутокефалности Српске равославне цркве отворена је изложба "Фреске Косова и Метохије". Аутор изложбе је Бојан Поповић, кустос Народног музеја у Београду.

Репрезентативна изложба реализована је у сарадњи са Галеријом фресака Народног музеја у Београду. Ријеч је 29 копија фресака, великог формата, које су радили врхунски кописти а које се налазе у манастирима Пећка патријаршија, Богородица Љевишка, Дечани и Грачаница.

- Концепција изложбе подразумијева дидактички, афирмативан, дискурс, уперен на упознавање – презентацију фресака Косова и Метохије. Преко избора експоната сложеност и разноликост теме јасно је осветљена, Косово, уз Рашку, је темељ средњовековне државе и основ идентитета, рекао је поповић.

Изложба је прва од манифестација у оквиру обиљежавања 800 година аутокефалности СПЦ и дио је и пројекта Владе Српске.

Фото: РТРС

- Унутар тог пројекта планирано је низ изложби оваквог каратера, научних скупова о заштити културног насљеђа Срба и СПС, истакао је Драган Давидовић, директор Републичког секретаријата за вере.

Изложба која ће трајати до 8. марта прилика је да се грађани Српске информишу о изузетним дјелима у којима је садржан умјетнички, историјски и духовни континуитет српског народа.