latinica  ћирилица
09/01/2019 |  14:40 ⇒ 16:55 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Без Српске нема слободе

Предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић, обраћајући се присутнима на свечаној накадемији у дворани "Борик" у Бањалуци, истакла је да Српска данас прославља свој 27. рођендан, у миру, слободи, баш онако како и доликује под слоганом "поносна и вјечна".

Цвијановићева је нагласила да је изузетно поносна на српски народ и друге који у њој безбиједно и достојанствено живе, као свој на своме.

"Српска је обавеза за све нас који у њој живимо, радимо, развијамо и јачамо ју. Поручујем да останемо сложни и истрајни и да не одустајемо од својих увјерења, стабилне и јаке државе.

Истакла је да је наша обавеза да бранимо Српску, да је даље развијамо, градимо и унапређујемо.

- Захвални смо што живимо своји на своме, што знамо гдје нам је огњиште, истакла је Цвијановићева.

"Од краја рата, па до данас, многи су покушали да ослабе Српску, али на њихову жалост она је све јача, политички, економски и институционално", навела је Цвијановићева у обраћању.

Предсједница Српске је истакла да су од краја рата, па до данас, многи покушали да ослабе Српску, и да је наша борба баш зато непрекидна.

- Смета им што славимо свој језик, културу, своју анатомију, свој идентитет, што идемо лаганим кораком којим не гријешимо. Смета им наша свијест што чувамо Српску. Поносна и пркосна од свог настанка Српска одолијева свим изазовима, и у томе је њена снага, закључила је предсједница Српске.

Република Српска основана је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.