latinica  ћирилица
09/01/2019 |  17:01 ⇒ 10/01/2019 | 12:07 | Аутор: РТРС

Одликовања поводом 9. јануара - Брнабићевој Орден на ленти (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, поводом 9. јануара, Дана Републике, додијелила је одликовања најзаслужнијим институцијама и појединцима.

Премијерки Србије Ани Брнабић уручен је Орден Републике Српске на ленти.

 Амбасадору Руске Федерације у БиХ Петру Иванцову уручен је Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем, за рад и изванредне заслуге у међународној сарадњи, и за допринос у развоју свеукупних односа Русије и Српске.

Премијерка Србије велике заслуге имала је у развијању и учвршћивању сарадње и политичких односа Србије и Српске, и немјерљив допринос дала је у борби за физички и духовни опстанак, афирмацију и развој Републике Српске.

Фото: РТРС

За своје заслуге одликована је Орденом Републике Српске на ленти.

Овај Орден, каже, биће стални подсјетник на обавезе и дужности које носи однос који постоји између Српске и Србије.

- Сарадња не само на ријечима већ на конкретним пројектима, на изграднји и обнови школа, обданишта, болница водовода... На пројектима, који сви до једног, имају за циљ другачију будућност за све наше грађане, рекла је Ана Брнабић.

За заслуге у командовању и руковођењу јединицама Војске Републике Српске у борби са непријатељем и ослобођење Српске, генерал-мајор Славко Лисица постхумно је одликован Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.

Прослављени српски кошаркаш Дејан Бодирога одликован је Орденом части са златним зрацима. Бодирога је истакао да ће и даље наставити да промовише Српску и помаже свој народ, подсјећајући да је његово поријекло из Херцеговине.

- Зато ово одликовање има вишеструки значај. Захваљујем што сте ми указали ову част баш на данашњи дан и искористио бих прилику да свим грађанима Српске честитам Дан Републике. Живјела Србија и Република Српска, рекао је Бодирога.

Фото: РТРС

Дјечијем хору "Врапчићи" из Бањалуке додијељен је Орден Његоша другог реда за изванредне успјехе и награде остварене на дјечијим фестивалима у земљи и иностранству, као и за његовање дјечјег хорског пјевања.

- Дјеца су инспирација, снага. 25 година рада са дјецом...Неки дођу, неки оду, неки се задрже. Многи наши чланови су данас уважени умјетници у цијелом свијету, каже Бранислав Ђаковић, руководилац хора "Врапчићи".

Обраћајући се одликованима, предсједница Жељка Цвијановић поручила је да су стабилне институције гарант јаке и напредне Републике Српске.

Она је захвалила свима који су својим радом и залагањем дали немјерљив допринос у јачању Републике.

- И наравно, увијек свјесни важности свих оних који су створили Републику Српску, њима дугујемо неизмјерну захвалност. Желимо похвалити напоре свих оних који су након тога у миру у претходних 27 година изграђивали нашу Републику Српску, нагласила је Цвијановићева.

Одликовања су примили и начелник Службе за васкуларну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске Миланко Максић, припадници МУП-а Сифет Окић из Добоја, Драган Самарџић из Требиња и Његош Ђекановић из Бањалуке, као бројна хуманитарна удружења, културно-умјетничка друштва, и заслужни појединци.