latinica  ћирилица
09/01/2019 |  18:06 ⇒ 10/01/2019 | 12:06 | Аутор: РТРС

Честитке Српској из Србије

Честитке Републици Српској стижу из Србије, а у честитки предсједници Жељки Цвијановић, предсједник Србије, Александар Вучић поручује да на дан Светог Стефана прими искрене честитике за Дан Републике Српске, уз најбоље жеље за њен даљи напредак.

- Уз Вашу непоколебљиву вољу да одговорите на различите изазове, као и истрајан рад да грађанима Републике Српске обезбиједите благостање, увијек рачунајте и на несебичну подршку Србије. Србија ће, у име наших нераскидивих културних и духовних веза, као искрен пријатељ и поуздан партнер, увијек бити снажан ослонац Републици Српској, саопштио је предсједник Србије.

За Србе из Македоније, пут Републике Српске је пут слободе.

-Пут слободе о којој су сањали они који су је прогласили прије готово тридесет година, каже предсједник Демократске партије Срба у Македонији Иван Стоилковић.

Из Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији навели су да су нам српске жртве у Сребреници, Братунцу, Кравици, Сарајеву, Бијељини, као завјет оставиле очување Републике Српске, док предсједник Одбора за Србе у региону, Миодраг Линта, каже да је кључно да се Србија и Српска заједнички изборе за враћање надлежности.

- Ми смо свједоци сталних и опасних настојања западних центара моћи и већег дијела бошњачке елите да се укине Дан Републике Српске и да се 9. јануар означи као тобоже почетак агресије Србије и српског народа на БиХ који је довео до геноцида у Сребреници. Ово је јасна порука да бошњачка елита није одустала од ратне политике Алије Изетбеговића, чији је циљ укидање Републике Српске и стварање унитарне БиХ, наводи Линта.

За министра Ненада Поповића,Српска је примјер како се треба штитити Косово, а посланик у Скупштини Србије, Владимир Ђукановић, каже да ће нам Србија увијек бити подршка.

- Ја знам, и дубоко сам свјестан, да ће на њу да се настави притисци, самим тим и на Србију, и знам да јој многи желе зло и да је свим непријателима у окружењу мрска. Али зато је нама драга наша Република Српска, додао је Ђукановић.

Главни уредник "Вечерњих новости" Милорад Вучелић, рекао је да је Република Српска најсрпскији дио српског народа, чији је значај огроман као примјер како се чувају интереси српског народа.

- Дан Републике Српске веома је важан датум јер је Република Српска показала способност да живи и покаже усправан ход у свијету који није склон Србима, истиче Вучелић.

Дан Републике Српске честитала је и Демократска странка Србије ,нагласивши значај даљњег и снажнијег јачања веза Србије и Српске, у политичком, економском, културном и сваком другом смислу.