latinica  ћирилица
10/01/2019 |  10:23 | Аутор: СРНА

Вулин: Српска никада неће бити остављена

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да је очување Републике Српске спољнополитички приоритет Србије.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

"Док је Александар Вучић предсједник Србије Република Српска никада неће бити остављена. Чуваћемо је", истакао је Вулин.

Вулин, који је јуче присуствовао обиљежавању Дана Републике Српске у Бањалуци, рекао је да забранити Србима да обиљежавају 9. јануар у најмању руку значи забранити им да живе.

Он је нагласио да Република Српска није настала због нечијег хира или политичке жеље, већ потребе српског народа да опстане и да се више не понови јасеновачки геноцид.

Поводом примједби Бошњака да их вријеђа што се Дан Републике Српске обиљежава на празник Светог Стефана, Вулин је упитао зашто религија једног народа вријеђа неког другог.

"Никада нисте чули Србе да кажу да их вређа то што су наше комшије Бошњаци - муслимани. Зашто би нас то вређало? То је њихово право. Постоји политика која каже - то што Срби славе, то нас вређа. Па, немојте да вас вређа. Срби постоје и славиће своје славе и своје празнике", рекао је Вулин за "Пинк".

Он је додао да је на обиљежавању Дана Републике у Бањалуци био као неко ко доживљава Српску као свој дом.

Вулин је захвалио представнику хрватског народа у БиХ Драгану Човићу што је био на обиљежавању Дана Републике Српске јер то, како је навео, говори да они који живе у БиХ разумију да је Српска легитимна тежња српског народа.

Одговарајући на питање да ли има разлога за страх од дестабилизације Српске и региона због протеста у Бањалуци Вулин је рекао да нема и да су Српску створили Срби, а не страни амбасадори.

Он је нагласио да једино што може дестабилизовати и Републику Српску и Србију јесу унутрашњи сукоби и подјеле.

"Проблем је када покушавате да изазовете сукоб унутар Републике Српске и Србије. Када претите некаквим чисткама и сукобима, као што се говори на улицама Београда и Бањалуке", напоменуо је Вулин.