latinica  ћирилица
10/01/2019 |  12:58 | Аутор: Б92

Пешић: НБА није кошарка

Српски кошаркашки тренер Светислав Пешић рекао је шта мисли о кошарци у НБА лиги и упоредио је са оном која се игра у Европи.
Светислав Пешић -
Светислав Пешић

Пешић тренутно тренира Барселону, а своју трофејну каријеру провео је искључиво у Европи.

Популарни "Кари" је објаснио која је разлика између европске и америчке кошарке.

"У кошарци, ако желите да промjените ритам, да играте у транзицији или позициони, то не радите путем напада, већ путем одбране. Тек тада можете преузети иницијативу у нападу и играти контра-нападе или контролисану офанзиву. То се тако ради у Европи, а не као што се ради у НБА - то тамо није кошарка", јасан је Пешић.

Пешић је описао европску кошарку, тачније ону која се игра у Евролиги, као "најбољу кошарку која се игра у свијету".

"Свако вече или јутро када погледате НБА резултате видите да је 129:119, 122:120 или 120:115 и тако даље. Сви се радују, сви су срећни... Најбоља кошарка данашњице је у Евролиги",истакао је Пешић послије побједе над Арманијем.

Пешић не вјерује да у НБА можете видјети нешто више него у Евролиги, али зна шта је на овим просторима, барем до сада, недостајало.

"У Евролиги можете да видите све. Има одбране, напада, тактике... Шутирају се тројке, креира се игра, има свега. Оно што у Европи до скора није добро рађено је 'продаја' кошарке, као што је то примјер у НБА. Нисмо знали како да продајемо наш производ у Европи", додао је бивши стратег Црвене звезде.