latinica  ћирилица
10/01/2019 |  13:45 ⇒ 14:27 | Аутор: РТРС

Филм "Јужни потез" Милана Петковића награђен на BaNeFF фестивалу (ФОТО)

Филм Милана Петковића "Јужни потез" у продукцији Радио-телевизије Републике Српске добио је Специјалну награду фестивала за храброст свједочења на 7. Фестивалу новог балканског филма "BaNeFF", који се одржава у Стокхолму.
Филм Јужни потез - Фото: РТРС
Филм Јужни потезФото: РТРС

На овогодишњем фестивалу гости су били редитељи Олга Лазебник из Украјине, Александар Вујовић из Црне Горе, Александар Рељић и Милош Шкундрић из Србије, те Милан Петковић из Босне и Херцеговине.

"Јужни потез" награђен на фестивалу у Шведској

Филмови су приказивани у Шведском институту, у АБФ Стокхолм и Зита биоскопу.

Као посебна пројекција, филмови ће бити приказани и у Удржењу "Солна" домаћој публици.

Жири у саставу Микаел Руткај Хулин, редитељ, Хокан Пиениовски, редитељ, и Олгица Линдквист, публициста, приликом додјеле награда изразили су своју потпуну опчињеност филмовима, које сваке године имају прилику да виде на BaNeFF фестивалу, јер како кажу, такви филмови се не могу видјети у Шведској.

Оснивач и директорка овог фестивала глумица Јелена Мила, није крила своју радост чињеницом да он добија све значајније и веома видљиво мјесто међу шведским и нордијским филмским фестивалима и публиком.

На пројекцији филма редитеља Милана Петковића присуствовао је и амбасадор Републике Србије Драган Момчиловић, као и угледне јавне личности Шведске, поријеклом с ових простора.

Филм "Јужни потез", као и све специјане награде овог фестивала додијељене су филмовима, који у најбољем духу подржавају основне смјернице фестивала, а то је храброст да се филмским записом документују мање познате или "забрањене" приче.