latinica  ћирилица
10/01/2019 |  14:23 ⇒ 14:36 | Аутор: СРНА

Стевандић: Прослава законита, осуда сарајевске антисрпске хистерије

Предсједник Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић рекао је данас у Бањалуци да је Дан Републике - 9. јануар прослављен потпуно законито, те је најоштрије осудио јучерашњу невиђену медијско-политичку антисрпску хистерију и "отровне стријеле" из Сарајева и ФБиХ.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је позвао и међународне представнике да се према српском народу односе са поштовањем.

Он је напоменуо да је, након раније одлуке Уставног суда БиХ којом је оспорена прослава 9. јануара, измијењен Закон о празницима и Дану Републике.

"Као таквог измијењеног нико га није довео у питање. Дакле, јучерашњи Дан Републике је прослављен према закону", рекао је Стевандић у Бањалуци на конференцији за новинаре о актуелној политичкој ситуацији у Српској и БиХ.

Он је нагласио да је непознавање те чињенице велика срамота политичара и новинара из ФБиХ.

"Разумијем оне који су србофобни, острашћени и имају негативан однос према Српској, али тешко ми је да разумијем људе који би требало да буду информисани попут /предсједника жена Европске народне партије/ Дорис Пак, која је као демохришћанка напала лидера ХДЗ-а БиХ који је присуствовао прослави Дана Републике, уважавајући закон и вољу српског народа", рекао је Стевандић.

Он је подсјетио да 9. јануара 1992. године није убијен ниједан бошњачки сват, као што је убијен српски /Никола Гардовић/ 1. марта исте године у Сарајеву, када се слави такозвани дан независности БиХ.

"Ми се и поред тога, ипак, нисмо бавили оспоравањем било коме да слави своје датуме", објаснио је Стевандић.

Он је навео да су јуче сви из Бањалуке послали поруке мира, уважавања и толеранције, те да рјечник који су користили сарајевски медијско-политички кругови кокетира са шовинизмом и ниподаштавањем српског народа у БиХ, који је политичком вољом, демократским принципима, правно, легитимно и одлучно показао да има снаге и памети да брани и слави своје празнике.

Он је рекао да подржава став предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика у вези са НАТО-ом и писмом америчког државног секретара Мајка Помпеа да Српска уважава позицију и снагу САД, али да се, када је ријеч о приступању војним савезима, придржава одлуке Народне скупштине о војној неутралности.

"Ми смо неутрални док парламент Српске не донесе другачију одлуку", поручио је Стевандић.

Када је ријеч о данашњој посјети извјестиоца Европског парламента Кристијана дан Преде БиХ, Стевандић је рекао да он није уважио раније извјештаје и релевантне документе које су му српски политички представници доставили на његов захтјев.

"Зато, нека се не изненади када данас не буде имао прилику да разговара са било којим српским представником, почев од предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика. Ми тражимо уважавање и да се оно о чему са нама разговара представи као наш став, а не да се занемари", рекао је Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске.