latinica  ћирилица
10/01/2019 |  14:40 ⇒ 14:56 | Аутор: СРНА

Милић: Брчко је једна од стратешки најважнијих тачака за Републику Српску

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је да му је драго што се наставља традиција обиљежавања Дана Републике Српске у Брчком, јер је Брчко једна од стратешки најважнијих тачака за Републику Српску.
Брчко - Дан Републике - Синиша Милић - Фото: СРНА
Брчко - Дан Републике - Синиша МилићФото: СРНА

Милић је на свечаном обиљежавању 9. јануара - Дана Републике Српске рекао да се путем оваквих манифестација потврђује политичко и национално јединство Срба у Републици Српској.

"Постоји овдје у Брчком врло изражена колективна свијест о припадности Републици Српској, о томе да су људи који живе овдје имали право на основу арбитражне одлуке да се изјасне да су држављани Републике Српске и они су то масовно и учинили", рекао је Милић новинарима.

Милић је рекао да арбитражна одлука, таква каква јесте, говори о томе да је Брчко и власништво Републике Српске, дакле, никакав трећи ентитет.

"Правно, Брчко дистрикту за такву квалификацију недостаје и такозвани федерални принцип, односно учешће у вршењу власти на нивоу БиХ, зато су врло опасне тенденције које говоре о измјени изборног законодавства на начин да Брчко има своје директно представништво у Сарајеву. Ми то, наравно, нећемо допустити, јер би то било и кршење и арбитражне одлуке и Дејтонског споразума који каже да се БиХ састоји од два ентитета", истакао је градоначелник Брчког.

Милић је додао да су Срби у извршној и законодавној власти у Брчко дистрикту свјесни специфичности услова у којима се живи у дистрикту.

"Овдје постоје различити интереси и мислим да су српски представници у извршној и законодавној власти показали да итекако добро разумију политичку реалност на овом простору, да раде у општем интересу, да су спремни да подрже и интересе друга два народа и свих грађана Брчког, али чињеница преко које не можемо и нећемо прећи то је да нам неко оспорава нашу припадност Републици Српској и оно што осјећамо према Републици Српској", нагласио је Милић.

Милић је истакао и да су сви политички процеси који воде ка политичкој стабилности у Брчком снажно подржани од Републике Српске.

"Њено присуство на овом простору видно је и са финансијским утицајем, подршком која се изражава у милионима марака и ја сам сигуран да ће и нова Влада и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић наставити да гаје такву политику, која ће бити у интересу и држављана Републике Српске, али и свих оних који живе на овим просторима", рекао је Милић.