latinica  ћирилица
10/01/2019 |  14:58 ⇒ 19:31 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска рођена прије рата, то смета политичком Сарајеву

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да политичком Сарајеву смета чињеница да је Република Српска рођена прије рата, а да је одбрањена у рату који је Србима у БиХ био наметнут.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

"Њима смета чињеница да Република Српска није продукт рата, да је имала своје институције, територију, народ, ефикасну власт годинама прије него што је верификована Дејтонским мировним споразумом", нагласила је Цвијановићева.

Она истиче да је то историјска чињеница.

"То је опредијелило касније много тога. Република Српска постоји и функционише, њени грађани хоће да је чувају и она је доказ за сигурне животе. Тиме се не жели зло никоме", поручује Цвијановићева.

Поводом негативних коментара из Федерације БиХ на рачун прославе Дана Републике Српске, Цвијановићева каже да су у Српској навикли на ту хистерију, која траје годинама и долази из политичког Сарајева сваки пут када се обиљежава Дан Републике.

Када је ријеч о негативним коментарима на рачун прославе Дана Републике Српске изван БиХ, Цвијановићева је навела да Хрватској проблем није обиљежавање 9. јануара, већ то што им Бошњаци бирају хрватског члана Предсједништва БиХ.

"Треба да градимо трпељивост, а не да промовишено нетрпељивост у региону", поручила је Цвијановићева.

Наводећи да је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић дошао из својих разлога на прославу Дана Републике и довео велику делегацију, Цвијановићева је истакла да када неко дође некоме да празнује заједно са њим и тај други ће учинити исто.

"Само у БиХ оваква каква јесте може се видјети да се забрањује прослава, да се оспорава неки датум. При том је све толико некоректно, слави се 1. март, обиљежава се 25. новембар. То Република Република Српска не признаје, а да ли је неко нешто зауставио око тога - није", напоменула је Цвијановићева.

Она је нагласила да је циљ оснажити институције Републике Српске и вјечно његовати љубав за Српску и додала да Српска треба да буде јака и стабилна.

"Стиче се утисак да се читава регија "повампирила", опасна је то ствар. Дјелује да би многи пуштали крв, али туђу. У тим околностима можете само да им предложите да пусте своју крв, туците се међусобно, пустите нас, оканите се Српске", каже Жељка Цвијановић.

Она каже да су у критици најактивни бивши хрватски политичари који су Хрвате "пустили низ воду".

"Најактивнији у критици Српске су бивши хрватски политичари, а управо ови су пустили Хрвате "низ воду", а сад су живи на мрежама. Није њима је проблем Српска, него што им Бошњаци бирају предствавнике", каже она.

Наводећи да је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић дошао из својих разлога на прославу Дана Републике и довео велику делегацију, Цвијановићева је истакла да када неко дође некоме да празнује заједно са њим и тај други ће учинити исто.