X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
10/01/2019 |  15:48 | Извор: ТАНЈУГ

Турска ратификовала Споразум о слободној трговини са Србијом

Турски парламент ратификовао је нови Споразум о слободној трговини између Србије и Турске.
Сарадња Србије и Турске - Фото: илустрација
Сарадња Србије и ТурскеФото: илустрација

Тиме су створени услови да се већи број производа нађе на бесцаринском режиму трговине између двије земље, изјавио је потпредсједник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Захваљујући новом споразуму о слободној трговини, Србији је по први пут одобрен бесцарински годишњи извоз у Турску 5.000 тона јунећег меса, 25.000 тона сировог сунцокретовог уља, 10.000 тона рафинисаног сунцокретовог уља, 15.000 тона семена сунцокрета, 5.000 тона соје, 1.000 тона препарата који се користе у исхрани животиња и 500 тона појединих пекарских производа, наводи Љајић.

"Поред квота за наведене нове производе, споразум Србији омогућује и удвостручавање досадашњих квота за бесцарински извоз грашка, пасуља, кукуруза шећерца и сувих шљива", додаје министар.

Љајић је изразио очекивање да ће нови споразум о слободној трговини бити снажан подстрек за повећање извоза у Турску и проширивање обима робне размјене двије земље, која је у 2018. години први пут премашила цифру од једне милијарде евра.

Министар истиче и да су данас у Београду отпочели дводневни разговори о закључењу Споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом, коју чине Русија, Бјелорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан, који би требало да буде парафиран приликом посјете Србији предсједника Русије Владимира Путина 17. јануара.

"Добар дио текста тог споразума је договорен у ранијим рундама преговора и остало је да се експерти усагласе о још шест тарифних линија", рекао је Љајић.