latinica  ћирилица
10/01/2019 |  21:23 | Аутор: СРНА

Кесић: Српска поносна што је опстала у тешким условима

Шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону Обрад Кесић рекао је Срни да је свечани пријем који је организовало ово представништво поводом 9. јануара - Дана Републике, окупио више од 100 званица, те да је послата порука да је Српска поносна на то што је опстала у врло тешким условима и сталним нападима.
Обрад Кесић - Фото: РТРС
Обрад КесићФото: РТРС

Кесић је истакао и да је послата порука да је Српска спремна да конструктивно учествује у рјешавању свих проблема у БиХ, само ако наиђе на добру вољу представника друга два народа.

"Послали смо јасну поруку да постоји расположење за сарадњу не само са институцијама САД, него у ширем контексту и са америчким фирмама и свима који показују добру вољу и интересовање за озбиљну сарадњу са институцијама и фирмама Републике Српске", рекао је Кесић.

Он је напоменуо да успјех Републике Српске није на штету БиХ, него управо супротно, јер ако успијева Српска то значи да ће успјети и БиХ.

"Послали смо врло позитивну поруку, пружене руке и спремности на сарадњу", рекао је Кесић.

Он је изразио задовољство због тога што су ове године у великом броју свечаном пријему присуствовали представници муслиманских организација.

"Гости су нам били представници највеће хуманитарне организације из Турске, што указује на напредак, да се прихвата реалност не само да постоји Република Српска, него да њено представништво у Вашингтону показује спремност за озбиљну сарадњу и да нема никаквих предрасуда у таквој сарадњи", рекао је Кесић.

Он је навео да је овогодишњи пријем био до сада највећи пријем поводом Дана Републике Српске у Вашингтону, те да су му присуствовали гости из међународних институција, дипломатских представништава, америчких државних институција, али и из медија.

Према његовим ријечима, Дан Републике је обиљежен пригодним културним програмом, у оквиру којег је локални Црквени хор "Лира" из парохије Светог Луке пјевао химне Републике Српске и САД.

"Госте је одушевила и рецитација Мионе Николић, која је студент на мастер програму у Паризу, а тренутно борави у Вашингтону", рекао је Кесић.