latinica  ћирилица
11/01/2019 |  12:07 ⇒ 15:08 | Аутор: РТРС

Цвијановићева и Додик на божићном пријему у касарни "Козара" (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствовали су божићном пријему у касарни "Козара" у Бањалуци, који је организовала Команда Шесте пјешадијске бригаде са командама и јединицама Оружаних снага БиХ.

Обраћајући се на пријему, Милорад Додик је рекао да позиција српског народа у Оружаним снагама мора бити боља.

"Да ли Оружане снаге припадају српском народу, да ли народ тако осјећа? Много је питања. Важно је да покушамо да изградимо партнерство и очувамо мир. Слобода и сигурност српског народа мора да буде циљ", навео је Додик.

Поручио је да ће се 9. јануар и даље славити као Дан државности Републике Српске.

"Ми смо за мир и поштовање. На Дан Републике није било ниједне ријечи мржње, мржња је ишла ка нама, а не од нас. Борићу се за вашу позицију, од пет најбитнијих функција у Оружаним снагама нема ниједног Србина", рекао је Додик.

Додик је рекао да има осјећај да су српски припадници Оружаних снага БиХ понекад препуштени сами себи, али да ће бити настављено обиљежавање свега што је у традицији Војске Републике Српске.

"Они као војници, наравно, морају да раде у складу са правилима службе, а ми који смо изабрани од народа морамо да учинимо све да српска компонента у Оружаним снагама буде још видљивија, присутна и на мјестима која припадају српском народу", поручио је Додик.

Он је захвалио српским припадницима Оружаних снага БиХ што, упркос тешким притисцима, нису изгубили предзнак и обиљежја које носе са собом.

Предсједница Српске  рекла је да су приоритет мирна и стабилна Српска, солидарност, заједништво и разумијевање.поручила је да је основни задатак мир и стабилност Српске.

"Желимо да се очувају институције Српске, да их нико не напада или урушава. Поносна сам што је на достојанствен начин прослављен Дан Републике", навела је Цвијановићева.

Истакла је да је задовољна што људи који су српска компонента у Оружаним снагама баштине вриједности и традицију Војске Републике Српске, која је на овај простор донијела слободу и Републику учинила сигурним огњиштем.

Бивши замјеник министра одбране у Савјету министара Борис Јеринић каже да се радост Божића жели подијелити са свима јер је то празник љубави и мира.

"Велика част и задовољство је што обиљежавамо Божић са припадницима Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ. Хвала вам за досадашњу сарадњу", рекао је Јеринић.

Замјеник начелника Заједничког штаба за ресурсе Оружаних снага БиХ Гојко Кнежевић захвалио је највишим представницима БиХ и Српске за подршку и што су се одазвали обиљежавању православног Божића.

Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије благословио је божићну трпезу и честитао Божић припадницима Оружаних снага БиХ, уз поздрав "Мир Божји, Христос се роди!".

 

Пријему у касарни "Козара" присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и замјеник министра одбране у Савјету министара Борис Јеринић, који је домаћин.

Међу званицама били су и представници МУП-а и других институција Републике Српске, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, заједничких институција БиХ, као и мировних снага и дипломатског кора у БиХ, те личности из јавног живота Републике Српске и БиХ.

Претходно је Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије у војној капели Светих мученика јасеновачких служио Свету архијерејску литургију.

Литургијом је почео божићни пријем који организују команда Шесте пјешадијске бригаде Оружаних снага БиХ са командама и јединицама у касарни "Козара" у Бањалуци.