latinica  ћирилица
13/01/2019 |  10:24 ⇒ 12:33 | Аутор: Агенције

Београд: Дјечак преминуо након операције на приватној клиници

Петнаестогодишњи дјечак из Ниша преминуо је на Универзитетској дјечијој клиници у Београду након што је довезен из приватне Опште болнице "Атлас", гдје му је оперисана кичма.
Хиругија - Фото: илустрација
ХиругијаФото: илустрација

Дјечак је превезен санитетским возилом јуче око 10.20 часова, а преминуо је нешто прије 11.00 часова, преносе београдски медији.

Он је у београдску болницу "Атлас" примљен 6. јануара због операције кичменог стуба, а операција је обављена два дана касније.

Узрок смрти за сада није познат, а по налогу замјеника тужиоца Вишег јавног тужилаштвa у Београду тијело дјечака транспортовано је у Институт за судску медицину гдје ће бити обављена обдукција.

Увиђај спроводи Управа криминалистичке полиције.

Саопштење болнице "Атлас"

Поводом смрти дечака огласила се и болница "Атлас" и у саопштењу навела да је пацијент имао урођени деформитет кичме који је посљедично довео до тешких поремећаја рада срца, плућа и органа дигестивног система.

"Пацијент је претходно у више наврата оперисан не само због исправљања кичме, већ и због атрезије ануса, те недостатка једног плућног крила. Прије три године због основног обољења детету је престао рад срца и плућа, када је реанимиран, али са оштећењем мождане функције. Временом се кривина кичме погоршавала до 125 степени, што је даље реметило функције плућа и срца", напомињу у саопштењу.

Стање дјетета је, како се истиче, процењено као критично јер би даље кривљење кичме неминовно довело до смртног исхода.

"Родитељи су у потпуности били свјесни тежине болести, као и чињенице да по свим околностима планирана хируршка процедура спада у категорију 'life saving surgery', односно да је операција којом се покушава спасити живот jер би у супротном смртни исход био неизбежан", напомиње се у саопштењу болнице "Атлас".

"Припреме за операцију трајале двије године"

Како наводе, због деликатности хируршког захвата припреме за операцију су трајале претходне двије године.

"Консултовани су спинални хирурзи из Шпаније, Швајцарске и Њемачке. Закључено је да техничке услове за овакву операцију у Србији тренутно има само Општа болница Атлас. Одлазак у иностранство није био могућ из финансијских разлога, због чега је у Београд позван професор спинални хирург из Њемачке, уско специјализован за комплексне дјечије деформитете", истиче се у саопштењу.

Хируршки захват је, наводе, урађен по свим савременим техничким захтјевима, уз коришћење између осталог и интраоперативног мониторинга.

"Операције је протекла без икаквих проблема, иако је трајала 12 сати. Постигнути су сви планирани корективни захвати. Погоршања које је наступило посљедица је искључиво веома оштећеног општег стања – исцрпљене функције срца, плућа и бубрега и смањене опште отпорности дјетета (тјелесна тежина прије операције само 26 килограма). Медицинске компликације, укључујући и леталне су нажалост неизбјежни дио у лијечењу драстичних урођених деформитета кичме", закључује се у саопштењу болнице Атлас.