latinica  ћирилица
13/01/2019 |  12:53 | Аутор: СРНА

Бањалука: Од боравишне таксе очекује се приход од 220.000 КМ

Туристичка организација града Бањалука очекује да ће приход од боравишне таксе за 2018. годину износити око 220.000 КМ, рекао је Срни самостални стручни сарадник у овој организацији Младен Шукало.
Туристичка организација Бањалука - Фото: илустрација
Туристичка организација БањалукаФото: илустрација

"Још се не зна колики је приход остварен од боравише таксе у 2018. години, али ми очекујемо да ће он износити око 220.000 КМ", рекао је Шукало.

Он је навео да се у 2019. години очекује повећање прихода од боравишне таксе, те да је планирано да он износи око 270.000 КМ.

Шукало је рекао да је Бањалука почетком новембра прошле године добила статус туристичког мјеста на пет година, што је донијело многе погодности, а да је једна од њих и могућност повећавања боравишне таксе.

"Скупштина града Бањалуке је на основу те одлуке на сједници крајем децембра подигла висину боравишне таксе са двије на 2,5 КМ што се почетком ове године и реализује", рекао је Шукало.

Он је истакао да, према Закону о туризму, боравишна такса која се прикупи по основу ноћења у бањалучким угоститељским објектима већим дијелом - 80 одсто иде локалној туристичкој организацији, а 20 одсто Туристичкој организацији Републике Српске.

"Средства од наплате боравишне таксе намијењена су искучиво за промоцију туристичке понуде града и њених потенцијала, тако да се приходи отварени по тој основи не могу користити за друге намјене, као што су административни трошкови Туристичке организације", рекао је Шукало.

Он је додао да се ове године очекује пораст броја гостију, истичући да се увођењем нискобуџетних летова са бањалучког аеродрома очекује да ће бити пуно више гостију из других европских земаља, а не углавном из региона, као до сада.

Шукало је рекао да је за 11 мјесеци прошле године забиљежено три одсто више ноћења и долазака у Бањалуку у односу на исти период 2017. године.

Он је навео да је за 11 мјесеци 2018. године забиљежено 77.668 туристичких долазака и 120.050 ноћења.

Шукало је рекао да се очекује да се тренд раста туристичког промета у Бањалуци настави у 2019. години и да ће он достићи број од 90.000 до 100.000 долазака, што ће повећати и број ноћења и туристичку потрошњу у граду.

Према статистичким подацима, највећи број туриста у Бањулуку долази из Србије, Словеније и Хрватске, а онда и из ближих европских земаља Италије, Аустрије, Њемачке.