latinica  ћирилица
14/01/2019 |  13:47 ⇒ 21:09 | Аутор: СРНА

Човић: Хајка у функцији скретања пажње са формирања власти

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је данас да је оркестрирана хајка на њега због присуства обиљежавању Дана Републике Српске била у функцији скретања пажње са формирања Савјета министара, али и суђења за ратне злочине јер је и ранијих година много пута био у Бањалуци на истом догађају.
Драган Човић на прослави Дана Републике - Фото: РТРС
Драган Човић на прослави Дана РепубликеФото: РТРС

"Евидентно се скреће пажња са формирања власти, тада су била и суђења за ратне злочине над Хрватима. Нећемо пасти на такве подвале. Ја сам више пута отишао у Бањалуку поводом обиљежавања Дана Републике Српске, а не знам зашто су се сад медији толико бавили с тим. То говори пуно о актуелном политичком тренутку и односима између три народа", рекао је Човић.

Он је додао да ће Савјет министара, као и Влада ФБиХ наставити да ради док не буду формирани нови сазиви, али да је све то разлог зашто је поведена хајка на њега јер је "очигледно Хрватски народни сабор дошао у позицију да може одлучивати о својој позицији".

"Жалосно је што се враћамо уназад и што је јавност изманипулисана. То је била само свечана академија, а у јавности се провукло свашта, одликовања, ордени. Када је бискуп Фрањо Комарица добио орден у Републици Српској то нико није коментарисао. Ја желим бити уз наш народ који је тамо, колико год да их је мало", рекао је Човић на конференцији за новинаре у Мостару пред сједницу Предсједништва ХДЗ-а БиХ.

Он је нагласио да ће ХДЗ БиХ и ХНС наставити да траже своје елементе равноправности и да им нико неће одређивати гдје ће се појавити.

"Желимо да стварамо амбијент повјерења између три народа, желимо да заштимо свој народ, али и пошаљемо поруке онима који су још осјетљиви на ожиљке рата. Ја до сада нисам никога повриједио, а хоће ли јавност бити изманипулисана не знам", навео је Човић.

Лидер ХДЗ-а БиХ је истакао да је Република Српска уставна категорија без обзира шта ће који појединац да каже.

"Морамо се држати шта је Устав и закон. То како би желио Драган Човић видјети БиХ, треба до тога доћи", додао је он.

Човић је рекао да је очекивао да ће Савјет министара бити брзо направљен.

"То иде једним редом. Чињеница је да они који су наглас најављивали да ће направити власт на други начин, изгубили су коалициони капацитет. Нећемо дозволити да било какав догађај из историје поремети наше односе", навео је Човић.

Он није желио да коментарише условљавање хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића који је рекао да ће подржати именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара тек након што буде усвојен годишњи национални програм за НАТО.

"Не пада ми на памет да коментаришем било кога, посебно Комшића. Ми о томе имамо јасан став, евроатлантски пут је једини пут, а како доћи до тога да се три члана договоре о предсједавајућем - постоје јасне пословничке активности. Док сам ја био у Предсједништву БиХ радило се на један начин, сад се ради на другачији", рекао је Човић.

Одговарајући на питање да ли је дан након Бањалуке боравио у Београду, Човић је рекао да има сталну комуникацију са носиоцима власти у свим земљама сусједима и то сваких петнаестак дана, те да ће и даље имати редовне састанке.

Одговарајући на питања да ли се чуо са премијером Хрватске Андрејом Пленковићем након посјете Бањалуци, он је рекао да се нису чули у вези са тим, те истакао да са свима у Хрватској има добре односе.

"Са свима у Хрватској имам добар однос. Они су свјесни да БиХ може функционисати само према дејтонском Уставу до се не донесе нови", додао је Човић.

Кометаришући попуњавање Дома народа Парламента ФБиХ, Човић је рекао да се не слаже са одлуком Централне изборне комисије, али да ће је ХНС поштовати.

Човић, који је и предсједник ХНС-а, поручио је да се без ХНС-а не може направити власт на нивоу БиХ и ФБиХ.

"Све што раде, боље је да прије престану јер с тим нећемо ништа добити", нагласио је Човић.