latinica  ћирилица
14/01/2019 |  16:03 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

Бијељина: Формирањем индустријских зона унапређење привредног амбијента

Формирањем индустријских зона град Бијељина настоји да унаприједи привредни амбијент и поред домаћих привуче и иностране инвеститоре. На тај начин створили би се услови и за отварање нових радних мјеста. Бијељина има четири индустријске зоне, од којих су три нове, а тренутно се воде активности стављања у функцију Индустријске зоне два.

Индустријска зона два налази се на веома атрактивној локацији, преко пута Агротржног центра на магистралном путу Бијељина - Брчко.

Градска управа преуезела је обавезу да у овој индустријској зони изгради потребну инфраструктуру како би привредници неометано обављали своју дјелатност.

"Већ је урађена главна саобраћајница која је асфалтирана и постављена је лед расвјета. Ради се на изградњи помоћних саобраћајница, доведена је електрична енергија, водовод, а свим заинтересованим привредницима и инвеститорима омогућен је прикључак на канализациону и индустријску мрежу", рекао је Дејан Савић, начелник Одјељења за привреду Града Бијељина.

У индустријској зони два од 38 плацева само два су остала непродата. Увелико се граде и постављају конструкције за производне хале, а двије фирме већ су отвориле своје погоне.

Миодраг Стајић каже да је овдје изградио пословни објекат јер је град понудио повољне услове.

"Били су прилично повољни, ниска цијена квадратног метра плаца и одгођено плаћање на 60 бескаматних рата, што је за нас повољно са мањим капиталом, да у старту не морамо издвајати средства за локацију да би почели градити и производити", наводи Миодраг Стајић, директор фирме "Катаник".

За Вјекослава Чутурића који се бави производњом, продајом и сервисом вага пресуђујући фактор за куповину земљишта у овој индустријској зони била је повољна локација, приступачна комитентима. Иако каже да није било административног одуговлачења сматра да је требало ускладити општинске и репувбличке прописе.

"Ако је већ индустријска зона, ми смо морали претварати пољопривредно земљиште у грађевинско, то је изискивало финансијских средстава, а та средства су се могла искористити у боље сврхе. Примјера ради, можете једног доброг радника запослити на годину дана и платити му плату за тај износ", истиче Вјекослав Ћутурић, директор ДМВ д.о.о. Бијељина.

Док је Инддустријска зона два тренутно велико градилиште у Индустријској зони три од 22 грађевинске парцеле продато је 16, а већ десетак привредника обавља посао у разним дјелатностима.

У наредном периоду радиће се и на изградњи индустријске зоне четири, а све са циљем отварања нових радних мјеста и стварања што бољег привредног амбијента на подручју Бијељине.