latinica  ћирилица
14/01/2019 |  17:48 ⇒ 17:53 | Аутор: СРНА

Апостолакис нови министар одбране Грчке

Премијер Грчке Алексис Ципрас именовао је шефа Генералштаба Војске адмирала Евангелоса Апостолакиса за новог грчког министра одбране, јавили су медији у тој земљи.
Евангелос Апостолакис (Фото: greekreporter.com) -
Евангелос Апостолакис (Фото: greekreporter.com)

Ципрас је јуче позвао на гласање о повјерењу Влади у парламенту, због оставке грчког министра одбране Паноса Каменоса, лидера странке која је напустила владајућу коалицију у знак протеста због споразума са Македонијом о промјени назива државе.

Оставка Каменоса повећава могућност организовања пријевремених избора, а предсједник парламента је рекао да би расправа о овм питању могла да започне сутра, док би само гласање могло да буде одржано у сриједу навече, 16. јануара.

Апостолакис је данас потврдио да је прихватио нову позицију министра одбране, а пред састанак са Ципрасом истакао је да "тренутна ситуација захтијева компромис и јединство", јавио је АФП.

Каменос је предсједник Независне партије Грчке, која има седам посланика у парламенту у која се ошптро противи споразуму којим би се окончао спор са Македонијом о називу бивше југословенске републике.

Македонски посланици изгласали су у петак, 11. јануара, промјену назива државе у Република Сјеверна Македонија, али ће споразум ступити на снагу тек након што га подржи парламент Грчке.