latinica  ћирилица
14/01/2019 |  18:03 | Аутор: СРНА

Ступила на снагу одлука о Републици Сјеверној Македонији

У Службеном листу Македоније објављена је одлука о промјени Устава којом ступа на снагу примјена новог имена државе - Република Сјеверна Македонија.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Танјуг преноси да је одлуку потписао предсједник Собрања Талат Џафери, а премијер Зоран Заев рекао је да за ту одлуку није потребан потпис предсједника Македоније Ђорђа Иванова, који се противио уставним промјенама.

У Уставу, ријечи "Република Македонија" мијењају се ријечима "Република Сјеверна Македонија", а ријеч "Македонија" мијења се ријечима "Сјеверна Македонија".

Амандманом 34 потврђује се да Република поштује суверенитет, територијални интегритет и политичку независност сусједних држава.

У складу са уставним промјенама, држављанство је македонско/грађанин Републике Сјеверне Македоније.

У личним документима и путним исправама држављанство се пише на македонском језику, док за грађане чији је службени језик неки други, биће писано на македонском језику и на језику те мањинске групе.

Документи који су у међународној употреби треба да буду усаглашени у року од пет година, док ће документа која се користе искључиво за унутрашње потребе бити прилагођавана постепено и тај процес ће бити усклађен са процесом отварања преговора државе са ЕУ.

Македонија је двотрећинском већином посланика у Собрању усвојила одлуку о промјени имена у Републику Сјеверну Македонију, што је произашло као обавеза из Преспанског споразума са Грчком.