latinica  ћирилица
14/01/2019 |  21:35 | Аутор: sputniknews.com

Грчка: Русија да се не мијеша у унутрашње ствари

Министарство иностраних послова Грчке сматра да коментар руског дипломатског ресора о промјени Устава Македоније није у складу са нивоом пријатељских односа двије држава, да игнорише демократске институције Грчке и представља мијешање у унутрашње ствари, наводи се у саопштењу грчког спољнополитичког ресора.
Грчка - Фото: илустрација
ГрчкаФото: илустрација

"Преспански споразум од самог потписивања помаже јачању стабилности и мира на Балкану. Ради се о међународном признању модела рјешавања спора између двије независне суверене државе под окриљем УН, без мијешања било које треће државе", наводи се у саопштењу грчког Министарства спољних послова.

Према мишљењу Грчке, те несугласице су дуго поткопавале перспективу народа региона за миран суживот и заједнички рад у име стабилности и безбједности у региону.

"Наши међународни партнери треба да поштују дух и слово споразума и поздраве чињеницу да је руководство двије држава показало потребну политичку храброст за постизање рјешења осјетљивих проблема, штитећи у исто вријеме своје националне интересе", наводи Министарство.

"Мијешање Министарства спољних послова Русије у унутрашње ствари једне пријатељске државе није у складу са нивоом односа између Грчке и Русије и старим пријатељством између наших народа", наводи се у документу.

Грчка се нада да ће Русија одсад њеног сјеверног сусједа звати "Сјеверна Македонија" и позива је да избјегава "сличне изјаве које представљају мијешање у унутрашње ствари Грчке".

Раније је Министарство спољних послова Русије саопштило да Москва сматра да би питање промјене имена Македоније требало размотрити у Савјету безбједности Уједињених нација.