latinica  ћирилица
15/01/2019 |  08:52 ⇒ 09:00 | Аутор: СРНА

Тапушковић: Најс уништавао доказе о случају "жута кућа"

Бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс имао је удјела у уништавању доказа у вези с трговином људским органима у случају "жута кућа", што је тврдила и некадашњи главни тужилац тог суда Карла дел Понте, изјавио је адвокат Бранислав Тапушковић.
Жута кућа (Фото:intermagazin.rs) -
Жута кућа (Фото:intermagazin.rs)

Најс тренутно брани једног од вођа терористичке ОВК Самија Љуштакуа, који ће се пред тужиоцима Специјалног суда за злочине те организације косметских Албанаца у Хагу појавити 16. јануара.

"Вечерње новости" пишу да Најс у цијели случај улази с великим "предзнањем" јер је имао прилику да се о дешавањима на Косову и Метохији добро упути као главни тужилац у предмету против Слободана Милошевића, додајући да је он и тада отворено заступао албанску страну.

"Најс је имао приступ многобројној документацији, коју би сад као адвокат могао да искористи. Он је све време форсирао тезу да је све што се дешавало на Космету било у сврху стварања `велике Србије` и да Косово и Метохији не припада Србији", рекао је Тапушковић, који је учествовао у процесима пред Хашким трибуналом.

Он је нагласио да се Најс "без проблема" оглушио о злочине над Србима, а на суђењу је чак тврдио да су Срби срушили џамију из 7. вијека, иако су Османлије на Балкан дошле у 14. вијеку.

Према најавама приштинских медија, Најс би могао да буде бранилац и предсједника самопроглашеног Косова Хашима Тачија, као и предсједника тамошњег парламента Кадрија Весељија, ако се нађу на оптужницама Специјалног суда.

"Новости" пишу да је Најс, када је напустио Хашки трибунал, радио на Тачијевој биографији, гдје се посебно бавио отклањањем сумњи да је Тачи учествовао у трговини људским органима.

Послије објављивања извјештаја специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија о злочинима такозване ОВК, за приштинске власти радио је на припреми материјала који би могао да се користи у одбрани албанских терориста пред Специјалним судом, наводи београдски дневник и додаје да је током каријере Најса пратила прича да је од албанског лобија добијао велики новац.