latinica  ћирилица
15/01/2019 |  13:51 ⇒ 17:51 | Аутор: СРНА

Иванцов: Ејоф темељ за развој сарадње

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је данас да ће предстојећи зимски Европски олимпијски фестивал младих "ЕЈОФ 2019" у Источном Сарајеву и Сарајеву бити добар темељ за развој сарадње између Русије и Републике Српске.
Источно Сарајево - Иванцов, Вуковић - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Иванцов, Вуковић - конференција за новинареФото: СРНА

Обраћајући се новинарима након састанка са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем, Иванцов је рекао да ће на ЕЈОФ-у учествовати око 160 спортиста из Русије, за које је увјерен да ће уживати током боравка у Републици Српској и БиХ.

"Источно Сарајево је важан и велики дио Републике Српске и ми видимо добру прилику за развоју наше сарадње. Видимо добар потенцијал за развој сарадње у сфери туризма, а веома корисно било би успоставити братимљење Источног Сарајева са неким градом у Русији", истакао је Иванцов.

Иванцов је поручио да ће сарадња са градоначелником и Источним Сарајевом бити настављена и у будућности.

Вуковић је рекао да би било најбоље да се Источно Сарајево побратими са неким руским градом који је универзитетски центар или који баштини зимски туризам.

Према његовим ријечима, на састанку је било ријечи о руском присуству на овим просторима, али и о сарадњи Универзитета у Источном Сарајеву са факултетима из Русије, а похваљена је и досадашња сарадња са универзитетима у Вороњежу и Перму.

"Познато је колико српски народ у Републици Српској и Србији цијени присуство Русије на овим просторима. За нас је Русија и гарант Дејтонског споразума, гарант живота, гарант слободе и гарант у УН. У свим могућим српским питањима Русија заузима важно мјесто", поручио је Вуковић.

Вуковић је Иванцова упознао о настанку и историји града Источно Сарајево, који је, како је рекао, постао најпожељније мјесто за живот у источном дијелу Републике Српске.