latinica  ћирилица
15/01/2019 |  14:18 | Аутор: СРНА

Линта: Пенава међу главним промотерима проусташке политике

Вуковар је једно од средишта проусташких снага, а његов градоначелник Иван Пенава један од главних промотера проусташке политике, која у Хрватској има континуитет од доласка на власт ХДЗ-а 1990. године, изјавио је данас предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.
Миодраг Линта (Фото: M.Karović/vesti-online.com) -
Миодраг Линта (Фото: M.Karović/vesti-online.com)

Линта је оцијенио да је задатак Пенаве да изјавама и поступцима шири мржњу и нетрпљивост према преосталим Србима у Вуковару и Хрватској и код њих створи што јачи осјећај узнемирености и страха за властиту безбједност.

Према његовим ријечима, Пенава са сарадницима у Вуковару прави атмосферу линча са крајњим циљем да преосталим Србима загорча живот до те мјере да морају да се иселе или асимилују.

"Пенава добро зна да је један од провјерених метода застрашивања Срба стално понављање бесмислених прича о такозваној великосрпској политици и агресији коју тобоже воде српски представници у Хрватској", навео је Линта у писаној изјави.

Он је указао да се међу сарадницима Пенаве налазе и ратни злочинци.

"Савјетник вуковарског градоначеника за ратне ветеране је извјесни Томислав Јосић, који је новембра 1991. године у Борову Насељу убио четворицу ратних заробљеника, од којих су тројица били тешко рањени", нагласио је Линта.

Он је истакао да је Јосић ратни злочин признао пред истражним судијом у Сремској Митровици након што су га заробили припадници ЈНА послије ослобађања Вуковара, али је размијењен у Неметину у августу 1992. године у великој групи ратних заробљеника са обје стране, умјесто да је осуђен за ратни злочин.

Линта је подсјетио да је Јосић и предсједник такозваног штаба за одбрану хрватског Вуковара, који се посебно истицао у разбијању и скидању двојезичних табли.

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону истакао је да ни "освједочени ратни злочинац Томислав Мерчеп" и његови сарадници који су одговорни за бруталну смрт више од 120 Срба у Вуковару још нису процесуирани.

С друге стране, Линта подсјећа на "трагичну чињеницу да у хрватском затвору труну десеторица часних Срба из Трпиње код Вуковара који су крајем 2014. године осуђени на 139 година затвора иако против њих није постојао ниједан једини доказ".

"Неко је одлучио да их прогласи ратним злочинцима на основу свједочења локалног насилника српске националности који је пред поротом слагао да је видио осуђене Србе како тобоже одводе хрватске заробљенике и цивиле на непознато мјесто", навео је Линта.