latinica  ћирилица
15/01/2019 |  14:25 ⇒ 14:57 | Аутор: sputniknews.com

"Путинмобил" на Булевару Михајла Пупина (ФОТО/ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин посјетиће у четвртак Београд, а претпоставља се да ће са њим стићи и нова лимузина - "аурус", којом ће се руски предсједник провозати престоницом Србије.
Путинова лимузина  (фото:Sputnik / Сергей Гунеев) -
Путинова лимузина (фото:Sputnik / Сергей Гунеев)

Према протоколу, предсједников аутомобил се понекад доставља возом, а чешће, из безбједносних и оперативних разлога, теретним авионом.

По правилу, ти аутомобили се допремају раније другим летом и прате Путина током посјета иностранству. Практично, тај аутомобил је увек потребан ако се ради о званичној посјети на највишем нивоу.

Путинмобил (фото:Sputnik / Press Service of the President of Russia/Mihail Metzel/Poo)

"Аурус", нови аутомобил руског предсејдника, први пут је представљен јавности на инаугурацији Владимира Путина у мају прошле године, а први пут је у иностранству провозан у љето исте године, у главном граду Финске, гдје се руски лидер састао са својим америчким колегом.

Техничке карактеристике се углавном држе у тајности, али западни медији су навели да аутомобил руске производње изгледа изузетно импресивно и да се у одређеној мјери може назвати "идеолошким оружјем Кремља". Поједини новинари су новој Путиновој "машини" надјенули име „"звијер", наводећи да је то "прави бункер на точковима".

„Путинмобил“ на Булевару Михајла Пупина (фото: Sputnik / Алексей Дружинин)

Експерти истичу да је специјални "аурус" једна од најзаштићенијих и најсигурнијих лимузина на свијету. Приликом конструисања аутомобила коришћено је међународно искуство и примјењене су напредне технологије. Али стране технологије нису копиране, већ је њима креативно овладано и на њиховој основи развијене су сопствене.

Назив бренда се састоји из двије ријечи: aurum, што значи "злато" и Rus као Русија. У центру логоа је штит, а у његовом горњем дијелу се налази звијезда водиља.

Споља возило подсјећа на совјетски ЗИС-110 из четрдесетих година прошлог вијека, који је прављен за совјетско руководство.