latinica  ћирилица
15/01/2019 |  14:41 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Буџет заједничких институција 966.000.000 КМ

Укупни приходи, примици и финансирање институција БиХ у 2019. години износе 966.000.000 КМ, што је за 16.000.000 КМ више него 2018. године, а сервисирање спољног дуга БиХ износи 825.760.678 КМ и мање је за 178.301.651 КМ у односу на претходну годину, саопштено је из Савјета министара након "првог читања" нацрта буџета заједничких институција БиХ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

У саопштењу након данашње сједнице се наводи да је Савјет министара задужио све буџетске кориснике да примједбе и сугестије на Нацрт закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2019. годину доставе у писаној форми у наредна три дана на разматрање Министарству финансија и трезора БиХ.

Након тога, Нацрт буџета ће у најкраћем могућем року бити размотрен на сједници Савјета министара како би се стекли услови за његово упућивање Предсједништву, који је овлаштени предлагач, истиче се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да Нацрт буџета полази од Глобалног оквира фискалног биланса и политика у БиХ за период 2019-2021. године.

Савјет министара усвајио је Стратегију спровођења права интелектуалног власништва у БиХ за период 2018-2022. године, која представља темељ за дефинисање и успостављање цјеловитог и ефикасног система спровођења права интелектуалног власништва у складу са захтјевима приступања Свјетској трговинској организацији и ЕУ.

Усвајање ове стратегије допринијеће економском, социјалном и културном развоју БиХ у складу с досезима модерног, на знању заснованог друштва, наводи се у саопштењу.

На данашњој сједници утврђен је Приједлог основа за вођење преговора ради закључивања споразума између Савјета министара и Владе Турске о сарадњи у области заштите од природних и других катастрофа.

На овај начин жели се унаприједити сарадња између институција и организација у области заштите од природних и других катастрофа, укључујући међусобну помоћ у случају природних и цивилизацијских катастрофа и уклањање њихових посљедица, обуке, производњу опреме и донације, истиче се у саопштењу.

Савјет министара усвојио је појединачне информације о три састанка између ЕУ и БиХ, одржаних у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању између Европских заједница и њихових држава чланица и БиХ.

Усвојене су и Препоруке ЕУ са ових састанака и Оперативни закључци са листом пропратних активности, те донесено више закључака за њихово испуњавање и остваривање даљег прогреса у областима о којима је разговарано на овим састанцима.

Ријеч је о информацијама Дирекције за европске интеграције о одржаном трећем састанку Пододбора за трговину, индустрију, царине и опорезивање, о одржаном трећем састанку Пододбора за економска и финансијска питања и статистику, те о одржаном трећем састанку Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију, укључујући заштиту здравља и потрошача.