latinica  ћирилица
15/01/2019 |  15:04 ⇒ 20:13 | Аутор: СРНА

У нападу у Најробију пет жртва, више рањених

Најмање пет особа погинуло је у нападу данас поподне на пословно-хотелски комплекс у Најронију, главном граду Кеније, јавио је фотограф агенције Франс прес.
Пуњава у Наајробију  (Фото:twitter) -
Пуњава у Наајробију (Фото:twitter)

Фотограф је видео пет тијела на тераси ресторана тог комплекса у коме се такође налази и више пословних зграда.

Кенијски званичници још нису саопштили колико је људи настрадало у нападу који је почео данас поподне и још траје. Прво се чула експлозија и затим су наоружани нападачи упали у комплекс. Полиција покушава да пронађе и елеминише  нападаче који се и даље крију унутра.

И остале агенције јављају да има настрадалих. Један полицајац, који је међу првима ушао у нападнуте зграде рекао је да је видео тијела али да није било времена да се преброје мртви.

Један болнички званичник рекао је да је једна од пет рањених особа доведених у болницу умрла, док је више болница у граду издало позив за донације крви, преноси Би-Би-Си.

Група Ел Шабаб, са сједиштем у Сомалији, преузела је одговорност за напад, саопштио је амерички центар за праћење џихадистичких сајтова (СИТЕ). Та група је 2013. напала тржни центар Вестгејт у Најробију у коме је погинуло 67 људи.

Крв и стакло се виде свуда, а и даље одјекује паљба из ватреног оружја више од два сата од почетка напада на луксузни комплекс у коме се налази хотел ДуститД2, са баровима, ресторанима, банкама и канцеларијама.

"Знамо да су нам наоружани криминалци ушанчени у хотелу и специјалне снаге их сада истјерују", рекао је шеф кенијске полиције Џозеф Боине, и додао да се сумња да се ради о терористичком нападу. Он није потврдио да има мртвих и није рекао колико људи је рањено.

Запаљено је више возила и густ дим се издиже са мјеста напада.

Није познато колико има нападача, али крвопролиће личи на нападе које исламисти Ал Шабаба спроводе у главном граду Сомалије, када се прво чује експлозија послије чега наоружани терористи упадну унутра.

Кола хитне помоћи, безбједносне снаге, ватрогасци и специјалне деминерске јединице су на мјесту напада и нека возила су ограђена из страха да имају експлозив. Полицја је јавила да су дигли у ваздух једно возило у коме је био експлозив. У холу комплекса такође је виђена неексплодирана ручна бомба.

Безбједносне снаге извеле су велику групу жена из комплеска, а полицајци у цивилу су ишли од радње до радње у комплексу и извели десетине других људи из комплекса. 

Терористичка Ал шебаб раније је преузела одговорност за напад.