latinica  ћирилица
15/01/2019 |  19:08 ⇒ 19:27 | Аутор: СРНА

Настављено саслушање бившег команданта терористичке ОВК

Саслушање Рустема Мустафе, бившег команданта терористичке ОВК за подручје Подујева, настављено је данас у Хагу пред Специјалним тужилаштвом, рекао је његов адвоката Аријан Коци.

Медији у Приштини наводе да је саслушање Мустафе настављено јутрос у 10.00 часова, али је потом прекинуто око 14.00 часова и поново настављено у поподневним часовима.

Очекује се да би саслушање Мустафе могло бити настављено и сутра, у зависности од броја питања која је Специјално тужилаштво припремило у оквиру истраге о одговорности Мустафе за злочине почињене над неалбанцима у региону оперативне зоне терористичке ОВК - Лаб, подручје општине Подујево.

Рустем Мустафа почео је јуче са давањем исказа и први је командант терористичке ОВК који је дао исказ пред Специјалним судом у Хагу.

Према ранијим најавама, сутра би у Хагу требало да се пред Специјалним тужиоцем појави Сами Љуштаку, командант оперативне зоне терористичке ОВК Дреница.

На списку Специјалног тужилаштва осумњичених за злочине почињене над цивилним становништвом налази је 107 имена припадника ОВК, међу којима су предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи и предсједник парламента самопроглашеног Косова Кадри Весељи.

Специјални суд за злочине ОВК формиран је да би се процесуирали наводи из истраге коју је за Савјет Европе сачинио специјални извјестилац Дик Марти.