latinica  ћирилица
16/01/2019 |  09:43 ⇒ 09:47 | Аутор: РТРС

Први муџахедин британски агент?! (ФОТО/ВИДЕО)

Нусрет Абдибеговић, нови муфтија бањалучки, није био само први муџахедин на тлу БиХ током претходног рата, већ и двоструки шпијун који је активно сарађивао и са Обавјештајном службом тзв. Армије БиХ, али и енглеском Ми-6. Ово произлази из повјерљивих докумената до којих су "Вести" дошле, а из којих се недвосмислено потврђује паралелни живот имама и "тајног агента".
Нусрет Абдибеговић (Фото: youtube.com/Televizija5 BiH) -
Нусрет Абдибеговић (Фото: youtube.com/Televizija5 BiH)

Кључни доказ за ову тврдњу је строго повјерљив документ Управе Службе војне безбједности Генералштаба тзв. Армије БиХ од 28. новембра 1995. на коме је детаљно представљена Шема хијерархијских односа у јединици Ел муџахедин, са свим именима команданата, њихових замјеника, али и "особа за везу". Ово је само један од докумената насталих током тајне акције "Вазал", коју су војне обавјештајне службе Армије БиХ спровеле 1995. након низа инцидената у којима су учествовали муџахедини из ове јединице. Тај документ се иначе налази и у Хашком трибуналу и заведен је под тужилачким бројем 03324344.

Шему јединице Абдибеговић је до детаља описао у руком исписаном графикону - шеми јединице који је прослиједио Управи Службе војне безбједности 20. новембра 1995. На основу тога, осам дана касније је проистекао строго повјерљив извјештај Генералштаба тзв. Армије БиХ. Извјештај је само прекуцана организациона шема одреда Ел муџахедин, коју је Абдибеговић је читаву шему јединице исписао својеручно, са јасним "маркерима" ко су чланови команде одреда и која су им тачна задужења.

Посебно су издвојене особе са којима је стално био у вези тадашњи командант јединице Абу Мали Хасан. Хасан је имао своје контакте по већем дијелу БиХ, али и из већине држава из којих су муџахедини долазили, укључујући и Италију, Аустрију и Хрватској. У документу се истичу два контакта и то један у Загребу, а други у Сплиту.

Џевад Галијашевић, стручњак из области борбе против међународног тероризма који је први указао на везе новог бањалучког муфтије са челницима одреда Ел муџахедин, истиче за "Вести" да постоје и документи британске обавјештајне службе Ми-6 из којих се недвосмислено може закључити да им је управо Абдибеговић био један од кључних "обавјештајаца" на терену.

- Те везе муџахедина и британских служби биле су интензивне. Веза је остварена посредством британских припадника из тадашњих снага Унпрофора, па је управо захваљујући британским транспортерима у БиХ на почетку рата стигао каснији командант јединице Ел муџахедин, Махмуд Абу Абдул Азиза ел Мунтесиба, познатији као Барбароса. И данас су те везе активне јер су неки муџахедини настањени у Великој Британији тек послије вишегодишњих уцјена предати Американцима - тврди Галијашевић.

Он додаје да се дубоке везе са британским обавјештајним сектором најбоље виде из пресретнутих разговора преко британских бројева телефона.

- Ти извјештаји показују да је Абдибеговић контактирао многе касније терористичке вође на челу са Бин Ладеном - наглашава наш саговорник.

Галијашевић каже да је Абдибеговић по доласку Барбаросе у БиХ постао његов вјеран сљедбеник и преводилац, тако да постоји основана сумња да је, ако није и сам учествовао, бар знао за бројне ратне злочине које су починили муџахедини под Барбаросином контролом.

- Абдигебовић те везе никада није ни крио. Постоји више видео снимака у којима њих двојица заједно говоре испред бораца Ел муџахедин о важности побједе над невјерницима - открива Галијашевић.

Приватна архива

Барбаросин преводилац

Галијашевић истиче да је Авдибеговић први дочекао првог команданта јединице Ел муџахедин, Абдел Азиза Барбаросу, те био његов вјерни пратилац и преводилац. Ова јединица се терети за бројне злочине почињене над Србима с подручја Завидовића и Возуће 1995, а тренутно се пред Судом БиХ суди команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ генералу Сакибу Махмуљину. Према оптужници, припадници одреда Ел муџахедин су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 заробљена српска цивила и војника.

Хапшење у Саудијској Арабији

Шејх Абу Абдул Азиз ухапшен је у Саудијској Арабији због убиства 19 америчких војника у терористичком нападу на војну базу у Дахрану јуна 1996.

- По изласку из затвора, наводно, Барбароса је уточиште пронашао у Авганистану, да би се послије тога вратио у Саудијску Арабију, гдје је поново ухапшен - истиче Галијашевић.

Извор: www.vesti-online.com