latinica  ћирилица
16/01/2019 |  12:52 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Додик: Заустављање имплементације избора највише штети БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик у интервјуу за Vijesti.ba рекао је да сваки покушај заустављања имплементације изборних резултата штети демократском капацитету цијеле БиХ.

Наводи да свака врста условљавања и везивања формирања власти на нивоу БиХ са питањем НАТО-а, није добра.

"Не могу да оспорим право на став Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу, као што ни они не би требало да оспоравају наш став. Мислим да је веома важно да је БиХ спровела демократске изборе, како то предвиђа тренутни закон, без обзира на критике тог закона", рекао је Додик.

Он је нагласио да је условљавање непотребно и додао да је важно имплементирати изборе.

"Имплементација је завршна концепција самих избора. Само не желим да се схвати као да је то нама нешто посебно важно. Немам ништа против да то стоји колико год ко хоће. Али мислим да ће због тога највећу штету имати БиХ", изјавио је Додик.

Додик је рекао да је СДА прекршила договор када је рекла да се сачека са формирањем Савјета минситара, јер је постојао начелан договор СНСД-а, СДА и ХДЗ-а да се формира Колегијум Представничког дома ПС БиХ и да та већина крене у формирање Савјета министара.

Према његовим ријечима, погрешно је везивати питање ЕУ са НАТО или НАТО са ЕУ, јер су она различита.

- Имамо консензус о неким питањима о којима смо се договорили и раније. На првим састанцима смо направили и заједничку изјаву ЕУ, мислим да треба да завршимо та питања у вези са Упитником, да видимо шта можемо да урадимо, очигледно је да се по питању НАТО-а не слажемо - рекао је Додик.

Он је поновио да је став Републике Српске да треба да се води политика неутралности, што ће, како је рекао, поштовати, те додао да Српска исто тако не жели ни да иде у неки други војни савез.

Према његовим ријечима, уласком у НАТО БиХ и њени грађани неће ништа добити, односно њена економија ништа не добија, самим тим јер би уласком БиХ могла да изгуби економске партнере као што је Русија.

Говорећи о предстојећеој посјети предсједника Русије Владимира Путина Србији, Додик је изразио очекивање да ће састанци са руским предсједником бити конструктивни и добри, прије свега, за Србију у економском смислу.

Он је рекао да је задовољан тиме што ће имати привилегију да се састане са тако важним лидером и разговара у новој функцији - српског члана Предсједништва.

- У Београд идем као српски члан Предсједништва и на то имам право. Не желим да узурпирам ништа колегама, чак сам их позвао и питао да ли има неко питање које би требало да потенцирам у разговору. Неки су рекли да се не слажу да идем. Сматрам да је глупо пропустити прилику да се сретнете са лидером свјетског калибра - рекао је Додик.

Према његовим ријечима, важно је искористити такве прилике и разговарати за све.

- Уколико би дошао позив предсједника Путина члановима Предсједништва БиХ да посјетимо Русију, био бих спреман да дам сагласност - навео је он и поновио да ће током сустрашњег сустрета покушати да обезбиједи што бољи аранжман за Републику Српску и БиХ у вези са испоруком гаса.

Коментришући реакције које су усљедиле након 9. јануара, Додик је рекао да је одликовање генерала Славка Лисице оправдање за харангу која је наступила.

Погледајте комплетан интервју: