latinica  ћирилица
16/01/2019 |  15:30 ⇒ 19:51 | Аутор: СРНА

Избор предсједавајућег Савјета министара услов за рад ПД ПСБиХ

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас у Сарајеву да је услов за одржавање сједнице овог дома деблокада Предсједништва БиХ када је ријеч о избору предсједавајућег Савјета министара.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Кошарац је подсјетио да је Клуб СНСД-а тражио од Колегијума Представничког дома да се одгоди сједница Дома јер не постоји дефинисана скупштинска већина која би требало да врши власт на нивоу БиХ.

Као још један од разлога за одгађање сједнице Кошарац је навео чињеницу да је бесмислено конституисати стална тијела Представничког дома, а да није изабран предсједавајући Савјета минситара.

- Зашто би се улазило у процес конституисања сталних комисија ако не знамо шта је структура власти и ако немамо изабраног предсједавајућег Савјета министара - упитао је Кошарац након сједнице проширеног Колегијума Представничког дома на којем је констатовано да не постоје услови за одржавање за сутра заказане сједнице овог дома.

Према његовим ријечима, ова два питања не могу се посматрати изоловано.

- Структура власти на заједничком нивоу приликом избора предсједавајућег Савјета министара мора се пресликати на структуру сталних тијела комисија Представничког дома, бар у димензији колегијума ових комсија - изјавио је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да било какво уцјењивање приликом избора предсједавајућег Савјета министара и парламентарне Комисије за припрему избора Савјета министара које примјењују политички субјекти из Федерације БиХ не може проћи без одговора из Републике Српске.

- Један од тих одговора био је захтјев за одгађање сједнице и наша врло активна улога у размишљању на који начин чланови клуба СНСД-а партиципирају у комисијама - додао је Кошарац и поручио да ова странка не одустаје ни од једног мјеста у сталним комисијама које јој припадају.

Кошарац је нагласио да СНСД неће доставити свој приједлог за састав сталних комисија Представничког дома све док се не отклони блокада у Предсједништву БиХ у вези са избором предсједавајућег Савјета министара.