latinica  ћирилица
16/01/2019 |  15:33 ⇒ 19:52 | Аутор: СРНА

Нема претпоставки за одржавање сједнице ПД ПСБиХ

Предсједавајућа Представничког дома парламента БиХ Борјана Кришто изјавила је данас да за сутра заказана сједница овог дома неће бити одржана јер за то нису створене претпоставке, будући да одређени број посланичких клубова није доставио приједлоге за формирање сталних комисија.
Сједница проширеног Колегијума ПД ПСБиХ - Фото: СРНА
Сједница проширеног Колегијума ПД ПСБиХФото: СРНА

Она је навела да је Пословником Представничког дома прописано да се сталне комисије дома формирају према величини клубова и да у њиховом саставу морају бити двије трећине чланова из Федерације БиХ и једна из Републике Српске.

- Одређени број клубова како из Републике Српске, тако и Федерације није доставио приједлоге за чланове сталних комисија, па нису испуњени пословнички услови за формирање тих тијела - рекла је Кришто, констатујући да самим тим нису створени услови за одржавање сједнице.

Према њеним ријечима, странке су имале мјесец дана да доставе приједлоге.

- Свако има своје ставове, то је легитимно, али ми, као Колегијум, морамо поштовати законске и уставне, те пословничке одредбе и о сазивању и одржавању сједнице - прецизирала је Кришто.

Она каже да није разматран захтјев Клуба посланика СНСД-а за одгађање сједнице, истичући да то није било потребно јер нема услова за њено одржавање.

Чланови Колегијума договорили су да поново од клубова посланика затраже да буду ажурни и одговорни и доставе своје приједлоге за комисије како би могли приступити сазивању ове сједнице и изради плана и активности за идући мјесец.

Избор чланова шест сталних комисија Представничког дома био је једина тачка сједнице.