latinica  ћирилица
16/01/2019 |  16:29 | Аутор: СРНА

Стевандић: Покушај продужења сукоба Савјета министара са Српском

Предсједавајући Српског клуба у Представничком дому ПС БиХ Ненад Стевандић изјавио је данас у Сарајеву да се иза блокаде именовања предсједавајућег новог сазива Савјета министара крију покушаји да се продужи мандат сазиву у техничком мандату који је у непрекидном сукобу са Републиком Српском.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

Према његовим ријечима, ријеч је о перфидној и лицемјерној намјери да се опструишу изборни резултати у Републици Српској, као и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, те формирање парламентарне комисије за припрему избора Савјета министара.

Стевандић је истакао да Савјет министара у техничком мандату ради без парламентарне подршке.

- Ради се о политичкој хистерији - оцијенио је Стевандић у изјави медијима.

Он је констатовао да треба раздвојити узрок и посљедице политичких блокада у БиХ.

- Узрок је покушај да се не формирају органи БиХ и да се настави сукоб старог Савјета министара са Републиком Српском. Посљедице су ово што данас имамо - немогућност да формирамо комисију за избор Савјета министара и друге комисије Представничког дома - прецизирао је Стевандић.

Он је додао да се Предсједништво и ПС БиХ не могу посматрати одвојено у процесу избора Савјета министара, јер једни предлажу, а други бирају.

- Плашим се да иза овога стоји гори политички пројекат који ће нас увести у много гору и тежу кризу - рекао је Стевандић закључивши да се политичким блокадама делегитимише изборна воља гласача у Републици Српској.

Стевандић је оцијенио да форсирање питања односа БиХ према НАТО и Русији покрећу они који желе да у други план ставе стварне проблеме у земљи - економију, социјалну политику и одлазак младих.

Он је подсјетио да Русија није никада рекла ниједну ружну реченицу о БиХ, нити нарушила Дејтонски мировни споразум.

Предсједавајући Клуба посланика СДА Адил Османовић рекао је медијима да је овај клуб, као најбројнији, био спреман да се сутра одржи сједница Представничког дома и да се приступи именовању сталних комисија у складу са Пословником.

Према његовим ријечима, Клуб СДА је доставио своје приједлоге и било је довољно времена да то ураде и други клубови.

Османовић је потврдио да је разлог одгађања сутрашње сједнице Представничког дома неименовање предсједавајућег Савјета министара.

Он је изнио став СДА да не треба у исту раван доводити формирање сталних тијела са именовање предсједавајућег Савјета министара.

Османовић је додао да СДА са СНСД-ом није имала званични састанак који се тиче избора новог сазива Савјета министара и изразио очекивање да ће се то догодити у јануару.

Предсједавајући Клуба ДФ-а Џенан Ђонлагић оцијенио је да је одгађање сједнице Представничког дома неозбиљно и непрофесионално, док је шеф Посланичког клуба СДП-а Саша Магазиновић као искључиви разлог што сједница овог дома неће бити одржана навео неименовање предсједавајућег Савјета министара.

Према Магазиновићевим ријечима, како ствари стоје, они који су данас министри у Савјету министара у техничком мандату могу правити средњорочне планове за своје активности.