latinica  ћирилица
17/01/2019 |  09:04 ⇒ 17:33 | Аутор: СРНА

Чести сусрети предсједника показатељ добрих односа двије земље

Редовност сусрета предсједника Русије и Србије Владимира Путина и Александра Вучића показатељ је добрих односа двије земље, рекао је руски амбасадор у Београду Александар Чепурин.
Александар Чепурин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ЧепуринФото: ТАНЈУГ

"Иако кажу да су сви људи браћа, ипак су Руси и Срби истог поријекла и вјере и имају заједничку славну историју - дакле, Срби и Руси су двострука браћа. Зато је и природно да су односи међу нашим земљама овако пријатељски", каже Чепурин.

Он је навео за РТС да је данашња Путинова посјета Београду изузетно важна за обје стране, додајући да се, према правилима међудржавних посјета, прво разговара о односима двије земље, политичким, економским, културним и другим.

Чепурин је рекао да ће овог пута, када буде разговарано о економији, осим традиционалних тема, бити ријечи и о иновацијама, што је веома важно.

"Биће ријечи о енергетици. Имамо обимну сарадњу, ту су и пољопривреда, инфраструктура, војнотехничка сарадња... Али ће се појавити и нова важна компонента - иновационе теме", рекао је Чепурин.

Он додаје да су то, прије свега, дигиталне технологије, космос и мирнодопска нуклеарна енергија, које су веома важне за будућу сарадњу двије земље.

"Ако хоћемо да продубљујемо сарадњу, од кључног значаја је да уводимо те савремене теме. То је важно за Србију да би квалификовани кадар остајао у земљи, умјесто да емигрира. То је важно и ради развоја савремене привреде и наше сарадње", навео је Чепурин.

Осим билатералних тема, каже Чепурин, важно мјесто ће заузети и питања геополитике.

"Ситуација у свијету је компликована и предсједници ће сигурно размотрити кључне ствари, најважније свјетске проблеме, при чему је, наравно, најважнији регион Балкана", рекао је Чепурин.

Он је подсјетио да је Путин више пута говорио да је Русија против тога да се у региону ствара супарништво и да треба настојати да то буде регион сарадње.

"Ми смо и против тога да се говори `или-или`. Мислим да је сасвим могуће да овај регион сарађује и са Западом и са Русијом и са Истоком", истакао је Чепурин.

Он је навео да ће једна од тема састанка бити и рјешавање косовског питања.

"Видимо какав се притисак врши на Србију по том питању. Зато је косовско рјешења, без сумње, веома важна тема", додао је Чепурин.

Он је подсјетио да ће се десити и један пријатан моменат, односно да ће Путин уручити Вучићу Орден Александра Невског.

"То је једно од највиших одликовања која постоје у Русији. Њега изузетно ријетко додјељују страним лидерима и уопште странцима. Мислим да ће то бити пријатан и позитиван моменат током посјете предсједника Путина. То је и знак пажње и одавање признања предсједнику Србије и српском народу", навео је Чепурин.

Он је додао да је Александар Невски икона руске историје и једна од најпопуларнијих личности у руској историји, те подсјетио на једну од његових изрека "Бог није у сили него у правди" или "Ко нам с мачем дође, од мача ће и погинути".

"Мислим да ће посебан значај имати и разговори у Храму Светог Саве на крају посјете", каже Чепурин.

Он је оцијенио да ће најважнији резултат посјете бити потврда обје земље да желе да развијау стратешко партнерство.

Чепурин каже да Руси и руски предсједник високо цијене пажњу и љубав са којом се српски народ односи према Русији.