latinica  ћирилица
17/01/2019 |  09:42 | Аутор: СРНА

Трећина споразума из области иновације и дигитализације

За вријеме посјете руског предсједника Владимира Путина Србији биће потписан 21 споразум и меморандум о разумијевању, од чега ће чак трећина бити из области иновација и дигитализације.
Вучић и Путин (Фото: https://rs.sputniknews.com) -
Вучић и Путин (Фото: https://rs.sputniknews.com)

Посебно су занимљиви споразуми према којима ће Србија и Русија убудуће сарађивати на кориштењу нуклеарне енергије, али и у области истраживања и кориштења космичког простора у мирнодопске сврхе, који ће бити потписани између Владе Србије и "Роскосмоса".

Планирано је и потписивање заједничке изјаве о изградњи регионалног Центра за нуклеарне технологије на територији Србије, преносе београдски медији.

Министар за технолошки развој и иновације Србије Ненад Поповић рекао је раније да се нуклеарна енергија у мирнодопске сврхе заправо користи у медицини против канцерогених обољења, али и у пољопривреди, науци, технологији, истраживању.

"Најважније је да ће наше иновационе компаније које се баве дигитализацијом индустрије и стартап компаније моћи да сарађују, да раде и учествују на конкурсима и у Русији и у Србији, те заједнички да наступају и на трећим тржиштима по целом свету", рекао је Поповић.

Предвиђено је и потписивање уговора вриједног 230 милиона евра, за пројектовање и извођење радова на изградњи жељезничке инфраструктуре Србије и изградњу јединственог Диспечерског центра за управљање саобраћајем возова у Србији. Овај споразум потписују "Железнице Србије" и Руске жељезнице РЖД "Интернационал".

У Палати Србија биће потписан и меморандуми о социјалном осигурању, те о стратешкој сарадњи у области образовања, као и о сарадњи у реновирању, са повећањем капацитета хидроелектране "Ђердап два" између компанија "Силовије машини" и "Електропривреде Србије", те меморандум о руско-српској сарадњи у сектору електричне енергије.

Биће потписано неколико споразума из области енергетике, већином из гасне привреде, а један од њих је инвестиционо рјешење за модернизацију гасног складишта "Банатски двор", док српска страна очекује и заједнички рад на разматрању могућности изградње гасних електрана у Србији, као и неке додатне могућности алтернативне гасификације путем течног нафтног гаса и коришћења гаса за потребе транспорта.

Таксативно наведено, међу 21 споразумом су План консултација између Министарства спољних послова Србије и Министарства иностраних послова Русије за 2019/2020. годину, Меморандум о разумијевању о локализацији руске индустријске производње на територији Србије, Споразум о сарадњи у области употребе нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе на основу испробаних и иновационих технологија.

Биће потписана заједничка изјава о сарадњи у реализацији пројекта изградње регионалног Центра за нуклеарне технологије на територији Србије, Меморандум о разумијевању о руско-српској сарадњи у области развоја дигиталних технологија, Меморандум о разумијевању о развоју сарадње у области истраживања и коришћења космичког простора у мирнодопске сврхе, Меморандум о разумевању у области иновација и технолошког развоја између Владе Србије и Фонда "Сколково".

Представнци двије земље потписаће и Меморандум о српско-руској сарадњи у области развоја иновација у сектору електроенергетике, Административни споразум између Министарства за рад Владе Србије и Министарства рада и социјалне заштите Руске Федерације за примјену Споразума између Србије и Русије о социјалној сигурности.

У Палати Србије биће потписани и Меморандум о разумијевању између Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије и Министарства за рад и социјалну заштиту Русије о сарадњи у области социјалне заштите, Заједничка изјава између влада о оснивању и условима дјелатности културно-информативних центара, Споразум о сарадњи између ПАО "Силовије машини" и "Еелектропривреде Србије" о реконструкцији хидроелектране "Ђердап два".

Биће потисан Уговор о пројектовању и извођењу радова на изградњи жељезничке инфраструктуре Србије и изградњу јединственог Диспечерског Центра за управљање саобраћајем возова у Србији, Меморандум о намјерама за редовно одржавање јавне жељезничке инфраструктуре.

Биће потписано Инвестиционо рјешење за модернизацију гасног складишта "Банатски двор", Меморандум о разумијевању за реализацију пројеката комбиноване производње топлотне и електричне енергије у Србији, Меморандум о сарадњи у области гасне привреде у погледу реализације заједничких пројеката у области развоја производно-дистрибутивне инфраструктуре цјевоводног и течног природног гаса.

Представници двије земље ће потписати Меморандум о сарадњи између Универзитета у Новом Саду и Руског државног универзитета за нафту и гас "Губкин", Меморандум о сарадњи између Универзитета у Београду и Московског државног института међународних односа - Универзитет МГИМО, Меморандум о сарадњи између Универзитета у Београду и Санктпетербуршког рударског универзитета - Горни Универзитет.

Биће потписан и Меморандум о разумијевању између Министарства одбране Србије и Камаза, а планирано је да на маргинама посјете Путина буду потписани још десет мемораднума и протокола са руским компанијама које долазе у Београд.