latinica  ћирилица
17/01/2019 |  10:47 ⇒ 13:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Би-Би-Си: Долазак Путина у Србију опомиње ЕУ да не треба олако да узима лојалност Србије

Руски предсједник Владимир Путин упозорава Запад на Балкан, док му Србија припрема раскошну добродошлицу, пише данас британски сервис Би-Би-Си уочи Путинове посјете Београду.
Заставе Русије и Србије - Фото: Novosti.rs
Заставе Русије и СрбијеФото: Novosti.rs

Путин, како се наводи, предводи моћну делегацију у посјети Србији са циљем да “зацементира“ сарадњу са Србијом која жели да се придружи Европској унији.

Уочи посјете, подсјећа британски сервис, Путин је оптужио неке западне земље за “дестабилизацију“ Балкана.

У тексту се поставља питање зашто Србија наставља да демонстрира своје пријатељство са Русијом, ако је толико одлучна да се прикључи ЕУ и додаје да се играњем на карту веза са Москвом апелује на конзервативно-националистичку подршку предсједнику Вучићу и СНС.

То, како се додаје, наглашава и словенски, православни хришћански карактер земље, иако је смјер пута Србије према Западу.

Такође, то помаже Вучићу да тврди да политика која приближава Србију чланству у ЕУ, попут нормализације односа са Косовом, није наметнута од стране Брисела, већ је рационалан избор како би се побољшао живот грађана, наводи Би-Би-Си.

Би-Би-Си сматра да долазак Путина у Србију опомиње ЕУ да не треба олако да узима лојаност Србије.

Са друге стране, Владимир Путин ће несумњиво уживати због нелагодности западних дипломата док посматрају како водећи кандидат за чланство у ЕУ простире црвени тепих, закључује Би-Би-Си.