latinica  ћирилица
17/01/2019 |  11:32 | Аутор: РТРС

Пореска управа: До уторка ажурирати податке о лицима која воде пословне књиге

Пореска управа Републике Српске позвала је пореске обвезнике да најкасније до уторка, 22. јануара, ажурирају податке о лицима која за њих воде пословне књиге, да би им било омогућено подношење пореских пријава електронским путем.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Из Пореске управе је саопштено да су у оквиру интегрисаног информационог система у току активности на омогућавању електронског подношења пореских пријава које су примијењене у тај систем /за посебну републичку таксу, комуналну таксу, боравишну таксу и порез на добит/.

Лица која су овлаштена за подношење пореских пријава и којима је издат сертификат за електронски потпис постаће екстерни корисници система након што им Пореска управа додијели корисничка права.

"Ради додјеле корисничких права лицима којима је додијељен електронски сертификат, односно подношење пореских пријава електронским путем у случају када књиговодствене и друге агенције подносе пореске пријаве за пореске обвезнике, неопходно је да у интегрисаном информационом систему, односно у регистру, буде ажуран податак о лицу које води пословне књиге", појашњавају из Пореске управе.

Уколико у регистру није ажуран тај податак, књиговодствена агенција или друго лице неће имати могућност да подноси пореске пријаве које су спроведене у интегрисани информациони систем.

Из Пореске управе истичу да подаци из регистра, те подаци о издатим сертификатима за електронски потпис показују да постоји знатан број пореских обвезника који немају ажуран податак о лицу које за њих води пословне књиге, те је због тога неопходно да их ажурирају.

"Списак пореских обвезника у Српској који немају ажуран податак о лицу које им води пословне књиге налази се на интернет страници Пореске управе - www.poreskaupravars.org и сви они који се налазе на овом списку дужни су да ажурирају те податке", наводе из Пореске управе Српске.