latinica  ћирилица
17/01/2019 |  12:36 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Џакула: 7,84 одсто више прихода више него у рекордној 2017. годину

Управа за индиректно опорезивање БиХ прикупила је у 2018. години укупно 7.596.483.309 КМ бруто прихода, што је за 7,84 одсто или за 552.551.000 КМ више у односу на рекордну 2017. годину када су износили 7.043.932.305 КМ, рекао је директор УИО БиХ Миро Џакула.
Миро Џакула - Фото: РТРС
Миро ЏакулаФото: РТРС

Он је нагласио да прикупљени приходи које оствари Управа чине око 85 до 92 одсто свих пореских прихода и од њих живе све институције власти на свим нивоима у БиХ и због тога би Управи као институцији задуженој за фискалну стабилност БиХ требало посветити више пажње.

"Извоз знатно више расте од увоза, што значи да економија БиХ показује своју виталност и способност преживљавања", рекао је Џакула на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Осврћући се на пресуду Републике Српске против Владе Федерације БиХ о исплати, он је рекао да УИО прије свега поштује пресуде Суда БиХ и да њом руководи Управни одбор на којем је да одреди модалитет како и на који начин ће извршити поравнање, а Управа ће испоштовати све одлуке које донесе Управни одбор водећи рачуна о пресуди.

"Уколико не буде никакав други правни механизам наравно да ће се одлука суда испоштовати", поручио је Џакула.

Он је додао и да сматра да се порези требају плаћати према економској снази обвезника, односно људе треба опорезивати према ономе шта и колико имају.

"Не можете опорезивати онога ко има један стан и онога који их има седам", оцијенио је Џакула.

Он је истакао да се залаже и за опорезивање луксуза, поготово опорезивање увоза скупих аутомобила. "Они се могу опорезовати, не у оквиру ПДВ-а, већ у оквиру додатних акциза и кроз примјену директних пореза, који имају простора да се развијају много више", закључио је Џакула.

Осврћући се на нацрт закона о ПДВ-у, Џакула је навео да он предвиђа досадашњу стопу, као оптималну и примјерену економском тренутку БиХ.

"Управа само спроводи прописе из области индиректног опорезивања, а на Управном одбору и парламенту БиХ је да дефинише да ли једна или двије стопе. Пореска политика мора бити транспарентна и јасна и једноставна за примјену", сматра Џакула.

Начелник Одјељења за анализу ризика у УИО Сабина Куршумовић рекла је да су на раст прихода највише утицали повећање прихода по основу ПДВ-а, путарине и увозне акцизе.

Она је нагласила да је од укупних бруто прихода након одбитка резерве за поврат средстава, распоређен износ од 750 милиона КМ за финансирање државних институција у 2018. години.

"Од преосталог износа одбијен је износ за сервисирање дуга и на основу коефицијената за расподјелу је дозначено Федерацији БиХ 2,68 милијади КМ, Републици Српској 1,32 милијарде, а Брчко дистрикту 175 милиона КМ. На основу путарине ФБиХ је додијељено 188,5 милиона КМ, Српској 124,6 милиона КМ и дистрикту 6,4 милиона КМ", прецизирала је Куршумовићева.

Шеф Одсјека за обраду пореских пријава у УИО Милица Видовић подсјетила је да сви обвезници индиректних пореза подносе од ове године ПДВ пријаву електронски и навела да их је до данас то учинило 43.000.

"Остало је још 2.500 обвезника који се нису регистровали и то могу урадити у наредних неколико дана", додала је она и позвала их да то ураде да не би сносили санкције.

Помоћник директора из Сектора за царине Владимир Драгичевић појаснио је да од укупних прихода које је прикупила Управа, овај сектор прикупио је више од 5.170.000.000 КМ, односно преко 68 одсто.

Он је додао да је за шест одсто порастао увоз у БиХ, а за седам одсто извоз.