latinica  ћирилица
17/01/2019 |  12:49 | Аутор: СРНА

Србија: Потписани споразуми о жељезници и иновацијама

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Зорана Михајловић присуствовала је у Београду потписивању уговора између предузећа "Инфраструктуре железнице Србије" и руских жељезница "РЖД интернешнел" о новим пројектима на Жељезници Србије, вриједних 230 милиона евра.
Потписан уговор (Фото:Танјуг/кабинет потпредсједнице Владе) -
Потписан уговор (Фото:Танјуг/кабинет потпредсједнице Владе)

"Крећемо у нове пројекте - изградњу новог диспечерског центра из којег ће се управљати саобраћајем у целој Србији, укључујући и брзу пругу Београд-Будимпешта. Такође, крећемо у израду пројеката за реконструкцију преосталих 210 километар барске пруге, која ће почети 2020. године", изјавила је Михајловићева.

Она је напоменула да ће током посјете предсједника Руске Федерације Владимира Путина Србији бити потписан 21 документ, међу којима је уговор за пројекте на жељезници једини комерцијални уговор, пренијели су београдски медији.

"Сада крећемо у нове пројекте, јер нам је циљ да Србија има потпуно модерну железницу која је повезује са регионом и Европом", рекла је Михајловићева.

Директор предузећа "Инфраструктуре железнице Србије" Мирољуб Јевтић изјавио је да је ово велики дан за српску жељезницу, захваљујући одличној сарадњи са Владом Србије и руским жељезницама.

"Настављамо изузетно плодоносну сарадњу са компанијом РЖД. Очекује нас, између осталог, модернизација барске пруге у коју није улагано од када је изграђена", рекао је Јевтић.

Генерални директор компаније "РЖД интернешнел" Сергеј Павлов изјавио је да је данашње потписивање уговора логичан наставак успјешне сарадње српске и руске жељезнице, на добробит грађана и превозника у Србији.

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић и генерални директор руске државне компаније "Рос сети" Павел Ливински потписали су данас у Влади Србије Меморандум о српско-руској сарадњи о развоју иновација у сектору електроенергетике.

Ливински је потписивање Меморандума назвао историјским догађајем за његову компанију, јер, како је рекао, означава развој синхронизованог рада и заједничког развоја.

Меморандумом су дефинисани кључни правци сарадње у области развоја иновација у електроенергетском комплексу Србије и Русије. Два партнера планирају да заједнички развијају електроенергетске комплексе Србије и Русије на бази иновационих технологија, као и да заједнички донесу нова технолошка рјешења на тржишта трећих земаља.

Конкретно, стране намјеравају да заједнички развијају иновативне производе користећи дигиталне технологије, да сарађују у дизајнирању и модернизацији електроенергетских система, уводе "интелигентне" системе управљања дистрибуцијском мрежом користећи "смарт сити" технологију, заједнички да спроводе техничка истраживања и дијеле искуства у раду система за мјерење електричне енергије.

Како је речено, и руска компанија жели активно да ради на дигиталној трансформацији енергетике.

Потписивању меморандума у Влади Србије присуствовао је и специјални представник предсједника Руске Федерације за међународну сарадњу из области електроенергетике Сергеј Шматко.

Биће потписан и споразум о сарадњи у реновирању са повећањем капацитета хидроелектране "Ђердап 2" између компанија "Силовије машини" и "Електропривреде Србије", као и меморандум о руско-српској сарадњи у сектору електричне енергије.

Министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров и министар економије Србије Горан Кнежевић потписаће меморандум о међусобном разумијевању у вези са локализацијом индустријских производа на територији Србије уз учешће руских компанија.

Министри рада двије земље Максим Топилин и Зоран Ђорђевић потписаће административни споразум о социјалном осигурању, протокол о размјени ратификационих повеља о ступању на снагу Споразума између Русије и Србије о социјалном осигурању, као и меморандум о међусобном разумијевању о сарадњи у области социјалне заштите.