latinica  ћирилица
17/01/2019 |  16:11 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Путин: Русији битна стабилност Балкана; Вучић: Путин искрен пријатељ Србије (ВИДЕО)

Предсједник Русије Владимир Путин уручио је предсједнику Србије Александру Вучићу Орден Александра Невског.
Путин и Вучић (фото: twitter.com/ineveus) -
Путин и Вучић (фото: twitter.com/ineveus)

Након додјеле ордена, одржана је конференција за медије предсједника Србије и Русије.

Руски предсједник је рекао да је Русија, као и Србија, заинтресована за стабилну и безбједну ситуацију на Балкану.

- Залажемо се за постизање обострано прихватљивог рјешења за косовско питање, на основу Резолуције 1244 - рекао је Путин.

Он је истакао да формирање војске самопроглашеног Косова представља кршење међународног права и да овакве одлуке могу да доведу до дестабилизације на Балкану.

- Нема Заједнице српских општина. Гдје су српски полицајци и граничари које предвиђа Резолуција 1244. Мора се више поштовати међународно право да би се дошло до праведног рјешења - рекао је руски предсједник.

Грађанима који се се окупили у великом броју на улицама Београда поручио је: "Кад смо заједно, нас очекује побједа".

Говорећи о пројектима, Путин је изразио спремност за реализацију пројекта Турског тока који би ишао и кроз Бугарску, Србију, Мађарску.

- Све ће зависити од тога да ли су европске земље спремне да бране своје суверене националне интересе. Ми радимо са Србијом у развоју транзитне инфраструктуре. Те инвестиције ће износити милијарду и 400 милиона долара - рекао је он.

Вучић је рекао да му је изузетна част што је имао прилику да угости Путина као доказаног и искреног пријатеља Србије.

Он је истакао да је Србија увијек спремна за разговоре и компромисе, али да не пристаје на понижења.

- Никоме нећемо дозволити да понизи Србију - нагласио је Вучић и изразио захвалност Русији на подршци у очувању територијалног интегритета Србије.

Он је изразио задовољство напретком српско-руске сарадње у свим областима.

- Данас смо у двије фазе потписали велики број споразума из готово свих сфера живота двије земље. Наши економски односи су све бољи. Дуго смо разговарали данас о свим пословима који су пред нама - рекао је Вучић.

Он је навео да Србија у енергетици готово потпуно зависи од Русије.

- Постигли смо споразума о повећању капацитета складишта гаса. То значи додатну индустријализацију наше земље. Такође смо разговарали о инфраструктурном заједничком дјеловању, посебно о жељезницама, јер сматрамо да ће оне бити кључни вид транспорта у будућности - рекао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да ће Русија донирати пет милиона евра за Храм Светог Саве на Врачару.

Путин одликовао Вучића: Србија неће заборавити шта је Русија урадила

Путин је изразио задовољство што уручује предсједнику Србије Орден Русије. Он је подсјетио да се Александар Невски посебно поштује у Русији и да су ово одликовање раније понијели и истакнути Срби као што је Милош Обреновић и премијер Никола Пашић.

- На почетни списак носилаца ордена Александра Невског сада ће бити заслужено уписано и ваше име. У многоме захваљујући вама, руско-српска сарадња се равија у свим правцима. Високо цијенимо ваш принципијелни став - рекао је Путин.

Вучић је захвалио на додијељеном Ордену, подсјетивши на пријатељске односе двије земље.

- Ово признање за нас значи да смо сачували Србију као слободну и независну државу - поручио је српски предсједник, током обраћања на руском језику. 

Он је истакао да Срби никада неће заборавити шта је Путин урадио 2015. када је Русија ставила вето на британску резолуцију по којој би Срби били проглашени за геноцидни народ.