latinica  ћирилица
17/01/2019 |  16:21 ⇒ 18/01/2019 | 08:59 | Аутор: РТРС

Цвијановић и Додик: Ширити сарадњу Русије и Српске

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је почаствована што је данас у Београду и да је Русија важан партнер Српске.

Она је истакла да Русију и Републику Српску веже и пријатељство и политичко разумијевање, нагласивши да је Русија на економском и спољнотрговинском плану, осим што је велики улагач у Српској, важан спољнотрговински партнер.

- Имамо много заједничких пројеката. Важно је задржати добар ниво разумијевања и ширити сарадњу - истакла је Цвијановићева.

Предсједница Српске је навела да има много започетих пројеката у сарадњи са Русијом и у сектору образовања, нагласивши да се као простор за додатну сарадњу отвара и област здравства и медицине, што је прилика коју Република Српска намјерава да искористи.

- Разумијемо да је Република Српска мало тржиште и мала економија, али увијек је важно да за велике подухвате имате велике партнере - рекла је она.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је задовољство због предстојећег састанка са предсједником Русије Владимиром Путином.

Подсјетио је на добре односе и сарадњу Русије и Републике Српске, истакавши да Српска жели да ојача сарадњу са Руском Федерацијом у области образовања.

- Веома важно је рећи да сам ја овдје као српски члан Предсједништав БиХ, али мој примарни интерес је Република Српска. Сматрам својом обавезом и дужношћу да примарно афирмишем интересе Српске - нагласио је Додик.

Он је захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу што је омогућио да се у оквиру посјете предсједника Путина нађе простор и вријеме и за разговор предсједнице Српске и њега са Путином.