latinica  ћирилица
18/01/2019 |  08:30 ⇒ 08:34 | Аутор: СРНА

Нечајев: Неприхватљиве америчке пријетње компанија

Америчке пријетње да ће увести санкције компанијама које учествују у пројекту "Сјеверни ток 2" неприхватљиве су и немају никакве везе са слободном трговином, рекао је руски амбасадор у Њемачкој Сергеј Нечајев.

"Овакви поступци представљају неприхватљив систем вршења притиска и то нема никакве везе са међународним правом и слободном и фер трговином", рекао је он агенцији ДПА.

Руски амбасадор је истакао да Вашингтон користи "некоректне методе које су у супротности са принципима тржишта" како би осигурао своје испоруке течног природног гаса у Европу.

"Ако њемачке компаније одустану Русија ће моћи сама да заврши пројекат. Русија има довољно средстава да то учини", рекао је Нечајев.

Он је додао да се Русија противи радикалним мјерама, али да саме пријетње не представљају ефикасну методу ни у политици, ни у економији.

Нечајев је одбацио тврдње да ће Русија након пуштања у рад "Сјеверног тока 2" наводно прекинути са транзитом гаса преко Украјине. Он је рекао да ће се транзит наставити ако буде економски исплатив и оправдан.

"Русија никада није користила испоруке гаса као енергетско оружје и нема намјеру да то чини у будућности", рекао је он, пренио је ТАСС.