latinica  ћирилица
18/01/2019 |  10:33 | Аутор: СРНА

Док Американци ниподаштавају Хрвате, Руси улажу у Србију

За разлику од америчког ниподаштавања Хрватске, Русија се показује као поузданији савезник Србије, тврде хрватски портали.
Србија Хрватска заставе (Foto: rtl.hr) -
Србија Хрватска заставе (Foto: rtl.hr)

Хрватска је понижена након афере са пропалом продајом израелских авиона и америчког вета, а Русија најављује нове инвестиције у Србију, док економски показатељи говоре да је та сарадња све јача.

"Боље `миг 29` у руци, него `Ф-16 барак` на грани", цинично наводе хрватски портали, алудирајући на чињеницу да је Србија добила обећане руске "мигове", док је Хрватска остала празних шака.

Русија је спремна да повећа испоруке гаса Србији и разматра могућност продужења гасовода "Турски ток" у ту земљу.

Москва, такође, разматра могућност преласка у наплату националним валутама при својим инвестицијама у Србију умјесто долара, а двије земље потписују споразуме о индустријској, високотехнолошкој, образовној и културној сарадњи.

Трговинска размјена Русије и Србије у 2017. години износила је двије милијарде долара или 23,1 одсто више него годину раније, а у периоду јануар-новембар 2018. износи 1,9 милијарди долара, што је раст за 2,1 одсто више у односу на исти период лани.

Русија, осим енергената, извози у Србију минералне руде, хемијске производе, а из Србије увози прехрамбене и пољопривредне производе, текстил и обућу, напомињу портали у Хрватској.

Геополитички аналитичари сматрају да ће се економска размјена још више повећати након успостављања зоне слободне трговине између Србије и Евроазијског економског савеза, за коју се Москва нада да ће бити потписана током ове године.

Увоз из Русије, према тврдњама власти у Србији, повећан је за 30 одсто.

Привреда у Србији биљежи више од четири милијарде долара руских инвестиција, рачунајући и оне посредством трећих земаља.

Сарадња у сфери енергетике једна је од кључних у руско-српским односима.

Хрватски портали наводе да је прошле године "Газпром" испоручио Србији више од 2,5 милијарди метара кубних гаса, у поређењу са 2017. годином, када је та количина износила 2,1 милијарду метара кубних.

Руски предсједник Владимир Путин поручио је јуче у Београду да је Русија спремна да уложи 1,4 милијарде долара за спајање Србије са другим краком гасовода "Турски ток" и његову даљу изградњу ка осталим европским земљама.

Све то, сматрају стручњаци за геополитику, говори о озбиљној намјери Русије да улаже у Србију као свог савезника, док Хрватска има проблема са обичном куповином борбених авиона од својих западних пријатеља.