latinica  ћирилица
18/01/2019 |  15:28 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Пашалић: Савски насип биће потпуно реконструисан за око двије године

Сви послови на припреми терена за изградњу дринског насипа у Семберији биће убрзани, како би се кредитна средства Свјетске банке могла реализовати до краја ове године, договорио је ресорни министар Борис Пашалић са представницима града Бијељина и АД Воде Српске. Истовремено се наставља уређење корита ријеке Јање, као и пројекти из програма хитних мјера заштите од поплава, који би требало да буду завршени у наредне двије године.

У Градској управи Бијељине и ресорном министарству вјерују да ће бити превазиђени неспоразуми са власницима земљишта потребног за изградњу дринског насипа дужине 34 километра, чија је вриједност 21 милион КМ.

Буџетом града, за експропријацију је планирано више од два милиона КМ, а идентификоване су и парцеле које могу бити понуђене као замјенско пољопривредно земљиште.

"Поред тога смо договорили даље активности у смислу комуникације са становништвом на том подручју везано за одузимање земљишта и не очекујемо ту посебне проблеме", рекао је Борис Пашалић, министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у Влади Српске.

Планирано је и утврђивање обале Дрине на дијелу од ушћа Јање до ушћа канала Дашница, гдје је долазило до осипања земљишта.

"Данас смо се договорили да се паралелно с тим уради и обалоутврда у том дијелу ријеке Дрине, тако да би требало да се договоримо са људима да буду задовољни", истакао је Мићо Мићић, градоначелник Бијељине.

Током ове године требало би да почну сви преостали пројекти из програма хитних мјера заштите од поплава.

У току је реконструкција савског насипа на подручју Градишке, Српца и Брода, канала Сава – Укрина, као и уређење каналске мреже у Семберији.

"Оно што нам је остало да уговоримо јесте та тендерска група 20, односно реконструкција ријеке Милошевице у општини Приједор, тако да ћемо заокружити ту причу око хитних мјера заштите од поплава", навео је Милан Кикић, директор АД Воде Српске.

Након окончања прве двије етапе, овог мјесеца биће расписан и тендер за трећу фазу уређења корита ријеке Јање у дужини од 1,8 километара, вриједности око пет милиона КМ, која ће бити финансирана из кредита Свјетске банке.