latinica  ћирилица
18/01/2019 |  15:41 ⇒ 15:43 | Аутор: РТРС

Суд БиХ потврдио оптужницу против Рамиза Дрековића

Суд БиХ потврдио је оптужницу против ратног команданта 4. корпуса такозване Армије БиХ Рамиза Дрековића /62/ за ратни злочин против цивилног становништва српске националности на подручју Калиновика, потврђено је за РТРС.
Рамиз Дрековић - Фото: klix.ba
Рамиз ДрековићФото: klix.ba

У оптужници, коју је подигло Тужилаштво БиХ, наведено је да је Дрековић за вријеме рата у БиХ поступао супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица.

"Дрековић је оптужен да је у прољеће 1995. године издао директно, строго повјерљиво наређење артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног становништвом српске националности", наведено је.

Након гранатирања, у више наврата, током маја и јуна 1995. године, усљед експлозија граната убијено је дијете у добу од 15 година, а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих, пише у саопштењу.

Према наводима Тужилаштва БиХ, гранатирањем је проузроковано велико разарање имовине и објеката.

Суд БиХ пустио је Дрековића почетком децембра на слободу који је претходдно ухапшен због сумње да је починио ратни злочин над српским цивилима у Калиновику.

Дрековић је пуштен након што је судија за претходно саслушање одбио приједлог Тужилаштва БиХ за одређивањем једномесечног притвора.

Притвор је био затражен због опасности да би боравком на слободи осумњичени могао ометати истрагу, прикривати доказе и вршити утицај на свједоке или саучеснике, а у Суду БиХ су сматрали да је приједлог неоснован.